Гледам и не вярвам на ушите си: Видеонаблюдение ще има, но резултатите само ще ги чуваме

ЦИК реши да няма недействителни гласове от машинно гласуване

Йорданка Веселинова 20 март 2023 в 15:23 4064 1

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Няма да има недействителни бюлетини от машинно гласуване

"Гледам и не вярвам на ушите си" - общо взето такова ще бъде видеонаблюдението на изборите на 2 април. Камери ще има, те ще снимат, но за да разберем резултатите, ще трябва да разчитаме на това, което казват на глас членовете на секционните комисии.

В събота Централната избирателна комисия (ЦИК) прие методическите указания за работата на секционните комисии. В тях подробно е разписано как ще се осъществят видеонаблюдението и видеозаснемането след края на изборния ден. И ако преди месец представители на ЦИК твърдяха, че на записите ясно ще се вижда как е гласувано в съответната бюлетина, то днес е съвсем ясно - на записите ще се виждат бюлетини, но отдалеч. Членовете на СИК и застъпниците пък ще бъдат единствените, които ще могат да следят как е гласувано и дали резултатите се записват в протоколите коректно.

Как ще протече видеозаснемането

След края на изборния ден член на СИК следва да постави смартфона за видеонаблюдение на статив по начин, чрез който ще може да се заснема масата, на която ще се броят бюлетините, двете кутии - от машинно и хартиено гласуване, протоколите и черновите, както и всички представители на СИК. За да се включат камерите ще бъде сканиран QR код. Член на секционната комисия ще отговаря за камерите и ако има прекъсвания на излъчването, то този код следва да бъде повторно сканиран.

Камерите ще бъдат изключени, след като протоколът бъде подписан от всички членове на СИК и бъдат обявени резултатите.

Броене на бюлетини и разписки

След включването на камерите членовете на СИК преминават към броене, като първо ще се отчитат гласовете на хората, пуснали хартиена бюлетина. Преди отварянето на кутията от масата следва да бъдат отстранени всички излишни книжа. Докато тече броенето трябва да се пази тишина, за да се чува на записа какъв вот е отбелязан на бюлетините. Важно е да се уточни, че само членовете на СИК могат да установят кой глас е действителен или не.

Първо всички бюлетини от кутиите за гласуване с хартия се вадят и се поставят с лицевата страна надолу. Сумира се техният брой. Ако в тези кутии се открие разписка от машина - тя се отделя и ще се брои по-късно, т.е. ако пуснем бюлетината си в грешна кутия, тя няма да е невалидна. След това започва отчитане на гласовете, като бюлетините се разделят на купчинки - за всички формации, за "не подкрепям никого", както и недействителни. След това се преминава и към броене на преференциите.

След като хартиените бюлетини се преброят се преминава и към броенето на бюлетините от машинно гласуване, както вече се наричат разписките от машините. Броенето протича по същия начин - първо общ брой гласове. 

Обявяване на недействителна бюлетина

Действителни бюлетини са тези, на които гласът е отбелязан със знак "X" или "V" със син химикал. При спор относно недействителността на някой глас членовете на СИК гласуват поименно, като случаят се описва в протокола.

В методическите указания на ЦИК изрично обаче е посочено, че в бюлетините от машинно гласуване няма недействителни гласове. За разлика от хартиените бюлетини, които могат да бъдат направени невалидни със следа от лак за нокти или мастило, то при машинното гласуване няма риск гласът ни да се окаже недействителен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика