Дават бюлетина за референдума, само ако си поискаме

Николаос Цитиридис 25 октомври 2015 в 08:37 23815 24

Дават бюлетина за референдума, само ако си поискаме

Разпореждане на ЦИК може да свали активността на референдума, като го направи невалиден. В указанията към секционните комисии е записано, че гласоподавателят сам трябва да си поиска бюлетина за допитването.

В купа с бюлетини, които са за кмет, общински съветник и районен кмет, няма да има бюлетина за референдума, освен ако не си я поискате от членовете на комисиите. 

Антоанета Цонева, член на инициативен комитет, който е "за" електронното гласуване", коментира пред OFFNews, че това е опит за саботаж на националното допитване. 

Александър Андреев от ЦИК обясни пред БНР, че когато избирателят желае да пусне гласа си и за референдума, той трябва да поиска бюлетина и тя ще му бъде предоставена. Към момента в ЦИК не е разглеждана хипотезата, при която гласоподавател, гласувал за местния вот, но не и за референдума, на по-късен етап поиска да гласува в националното допитване. Според Андреев в тази хипотеза не би трябвало да има проблем, ако избирателят се върне повторно и заяви желанието си да гласува в референдума. 

По информация на OFFNews в някои от избирателните секции в страната членовете на комисиите питат избирателите дали искат и бюлетина за референдума. Нова тв съобщи, че в Бяла Слатина избиратели алармирали, че в СИК имало разпореждане да не дават бюлетини за гласуване на референдума. 

___________

По-късно през деня от ЦИК излязоха с разпореждане изборните комисии да дават на гласоподавателя всички бюлетини - и тези за референдум и тези за местните избори, освен ако някой изрично не откаже някоя от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!