Quantcast

Дават бюлетина за референдума, само ако си поискаме

Николаос Цитиридис Последна промяна на 25 октомври 2015 в 08:37 22394 24

Дават бюлетина за референдума, само ако си поискаме

Разпореждане на ЦИК може да свали активността на референдума, като го направи невалиден. В указанията към секционните комисии е записано, че гласоподавателят сам трябва да си поиска бюлетина за допитването.

В купа с бюлетини, които са за кмет, общински съветник и районен кмет, няма да има бюлетина за референдума, освен ако не си я поискате от членовете на комисиите. 

Антоанета Цонева, член на инициативен комитет, който е "за" електронното гласуване", коментира пред OFFNews, че това е опит за саботаж на националното допитване. 

Александър Андреев от ЦИК обясни пред БНР, че когато избирателят желае да пусне гласа си и за референдума, той трябва да поиска бюлетина и тя ще му бъде предоставена. Към момента в ЦИК не е разглеждана хипотезата, при която гласоподавател, гласувал за местния вот, но не и за референдума, на по-късен етап поиска да гласува в националното допитване. Според Андреев в тази хипотеза не би трябвало да има проблем, ако избирателят се върне повторно и заяви желанието си да гласува в референдума. 

По информация на OFFNews в някои от избирателните секции в страната членовете на комисиите питат избирателите дали искат и бюлетина за референдума. Нова тв съобщи, че в Бяла Слатина избиратели алармирали, че в СИК имало разпореждане да не дават бюлетини за гласуване на референдума. 

___________

По-късно през деня от ЦИК излязоха с разпореждане изборните комисии да дават на гласоподавателя всички бюлетини - и тези за референдум и тези за местните избори, освен ако някой изрично не откаже някоя от тях.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.10 2015 в 19:02

И в община Опака беше така, питат хората дали искат бюлетина за референдума и поставят хората в ситуация на контрол и страх как да реагира. Целта е да се намали актибността и да се провали референдума. Това беше прокарваноумишлено знаете от кого.

26.10 2015 в 05:06

Майка ми гласува в Шумен и едва ли не се е помолила да и дадат бюлетина за референдума ! Това е незаконно и саботаж за референдума !

25.10 2015 в 17:53

Много е ясно за що така постъпват на някои места така с бюлетините за референдума и защо ЦИК участва в играта. После спокойно на местата на негласувалите ще се пуснат "правилните" бюлетини с НЕ.

25.10 2015 в 17:13

В моята секция в Шумен, а както разбрах от приятели и в други секции, дават пълен комплект и оставят на избирателя да прецени да вземе ли бюлетина за референдума или не.Дори обясняваха кое за какво е, без какъвто и да е намек, който да смути гласуващия.

25.10 2015 в 16:49

В нашата секция едва ли не трябваше да им се молиш да ти дадат бюлетина за референдума

25.10 2015 в 15:32

Аз гласува към 11 часа в 206 избирателна секция във Варна. Там даваха комплекта за местните избори и ако се сетиш и попиташ за референдума тогава ти предлагат бюлетина.Пред мен много хора не питаха или не се сетиха да поискат.Мисля,че комисията умишлено пропускаше да предлага бюлетина за референдума. Защо реда беше първо да те намерят в списъка с за местен вот и да ти дадат бюлетините, после да гласуваш, да се върнеш да се подпишеш и да ти върнат личната карта. Като ти върнат картата трябва да поискаш от други хора и от друг списък бюлетината за референдува. Защо не е в обратна последователност? Много хора като им върнат документа за самоличност си мислят,че са приключили!Това ми се струва направено тенденционно за да се провали референдума.

25.10 2015 в 15:07

Колко е простичко да се каже, че става въпрос за допитване, само, че явно някой се страхува да не би обществото да е узряло за пряката демокрация и да вземе да каже едно голямо "ДА". Тогава няма да могат да си разиграват коня, както през последните 25год.

25.10 2015 в 13:18

Комунягите, ДПС и политическата мафия се опитват всячески да провалят референдума.

25.10 2015 в 12:52

Въпросът, който задават в комисиите "Ще гласувате ли в референдума?" е манипулативен, целящ да омаловажи този вот. Той е и незаконен, защото изборите са двойни и равнозначни според закона. Дори референдумът е по-значим от местният вот, защото е общонационален. Опитват се да провалят референдума. Усеща се работата на "Кой"

25.10 2015 в 12:40

Плевен. В секцията, за референдума има отделна маса с поставен младеж на нея. Няма напрежение, но ако не попиташ за гласуване по него, никой няма да ти каже нищо.Възрастен човек така и няма да разбере за какво става дума, а и няма кой да му каже. Информационно затъмнение! Едва ли е виновна комисията.