ЦИК разпореди: Комисиите да дават бюлетините за референдума с останалите

Симона Костадинова Последна промяна на 25 октомври 2015 в 11:54 5877 5

Изборните комисии да дават на гласоподавателя всички бюлетини - и тези за референдум и тези за местните избори, освен ако някой изрично не откаже някоя от тях.

Това решение е взела Централната избирателна комисия (ЦИК) преди броени минути да публикува разяснително съобщение до секционните комисии, стана ясно на правата за деня пресконференция на говорителите на комисията.

Съобщението е публикувано на сайта на ЦИК, в който обаче не може да се влезе, защото е претоварен. Очаква се и този проблем да бъде решен скоро, но решението гласи следното:

"Секционните избирателни комисии следва да предоставят на избирателя/гласоподавателя всички бюлетини за гласуване в днешния ден, освен ако някой изрично не откаже гласуване на някой вид избор. В кабината за гласуване се влиза само един път".

Решението идва след като цял ден се получават сигнали от различни точки на страната, че членовете на секционните комисии питат хората дали искат да гласуват на националния референдум и едва тогава дават бюлетината за него.

До момента са подаден 82 жалби и сигнали за нарушения. От тях над 25 са препратени към общинските избирателни комисии. 

Един от интересните случаи в днешния ден е бил в кърджалийското село Поточница, където на бюлетините не било отпечатано името на единия от двамата кандидати за кмет. Затова изборният ден е бил спрян.

Около 11:00 часа от ЦИК обясниха, че вече са отпечатани нови бюлетини, които пътуват към селото. Към 14:20 часа изборният ден беше подновен.

Друг интересен сигнал е имало в община Неделино, където са били използвани химикалки с изчезващо мастило. "Там са предприети мерки, за да не се допуска такова нещо", каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.10 2015 в 16:34

ЦИК да спрат да се правят на ударени, преди малко се върнах. Дадоха ми три бюлетини, след което попитах за референдума, а те подскочиха и казаха, че било пожелателно и не било задължително и след като гласувам един път, щели да ми дадат и за него.

25.10 2015 в 15:26

Тайната на вековете бе разкрита от Москва - Борисов гласувал за ГЕРБ!

25.10 2015 в 13:19

Боко Тиквата нарушавайки закона и тайната на вота в типичния си селски тарикатлък леко, хитро и подмолно подсказва на тъпите овце за кой да гласуват, а аз само ще вметна, че уважавам себе си и семейството си и за ГЕРБЕРАСТИ не гласувам!!!

25.10 2015 в 12:12

маека им подката съботираха референдума

25.10 2015 в 12:05

А,аааа,сетиха се дюмбелите......за какво точно им се плаща?
В крайна сметка,изборът е на избирателя!
Едно от нещата,които правят Швейцария толкова емблематична"бяла"Държава,са и Референдумите-т.е.,Пряката Демокрация....без превес на цигански и ...Д..С гласове,под строй.