Антон Хекимян: Заплатите в сектор 'Култура' в столицата ще бъдат увеличени с още 20%

OFFNews 23 октомври 2023 в 09:24 730 1

Антон Хекимян

Снимка ГЕРБ-СДС

Повишаване на заплатите в сектор "Култура" в столицата е изключително важно и съм убеден, че това може да се случи. Предвиждаме увеличение с още 20%. В София бюджетът за култура е 3,4%, а в държавата е 0.4%. Това показва отношението към сектора.

Това заяви кандидатът за кмет на София от ГЕРБ/СДС Антон Хекимян, който разговаря с представители на културната общност.

По думите му инвестициите в културна инфраструктура са изключително важни. "Ще завършим ремонта на театър "София", който става много хубав. Ще намерим и нов дом за театър "Възраждане", който сега работи на много малко пространство в сградата на Столичната библиотека. А сградата на библиотеката ни трябва да бъде реставрирана за своята 100-годишнина“, каза Хекимян. Той обясни, че културата не трябва да е концентрирана само в центъра и затова планира изграждането на два културни дома в най-големите райони "Люлин" и "Младост". Нова многофункционална зала, в която да има и модерни места за култура, ще бъде изградена в близост до Централна гара. „Това е начинът да променим напълно облика на този район – с целенасочени инвестиции и промяна на средата“, обясни Хекимян. Той подчерта, че Столична община е създала най-успешния модел за подкрепа на културния сектор и творците – това е програма „Култура“. „Планираме да разширяваме дейността, включително и с нови фестивали, които да привличат нови публики – както софиянци, така и гости от чужбина". 

"Аз съм човек, който обича да ходи на театър, да гледа филми, да ходи на концерти. С много от вас сме се срещали покрай работата ми на журналист и сме си подавали ръка в трудни моменти. Освен пътната инфраструктура и детските градини, ние трябва да работим за запазване на своя дух и наследство", добави Антон Хекимян.

,,Предстоят ни няколко важни неща. Първото е, че ангажиментите към сектор „Култура“, които сме поели, ще продължат да се случват с Антон Хекимян. Той е човек, в който е заложено не само да обещава, но и да работи нещата реално да се случват. Аз съм убеден, че той няма да изостави сектора. Със сигурност ще продължи да се разширява финансирането на независимите проекти. Тук говоря и за откриването на нови зали и сцени, на които да се представят независимите творци”, заяви кандидатът за общински съветник Мирослав Боршош.

На срещата присъства и евродепутатът Андрей Новаков. 

Местни избори 2023
Платена публикация
Купуването и продаването на гласове е престъпление

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика