Страхил Ангелов: В 21 век не е проблем жена да е лидер на БСП

Нели Чолашка 08 юли 2014 в 14:50 4189 2

Страхил Ангелов

Очаквана ли беше тази заявка на Сергей Станишев на пленума на БСП в неделя, че ще подаде оставка на конгреса?

Според мен - да, беше логична.

Помогна ли сбирката на клуб "Георги Кирков", представена като завера срещу Стенишев, малко преди пленума?

Според мен помогна. Там имаше хора, които имат влияние в партията (в този клуб заедно със Страхил Ангелов членуват Кирил Добрев, Жельо Бойчев, Румен Овчаров, Петър Мутафчиев, Бриго Аспарухов, Юрий Асланов).

Според вас кой трябва да наследи Станишев и вие специално имате ли предпочитания?

В района, в който членувам - "Витоша", ще има пленум в петък, разширен, и ще видим, ще има решение. Аз съм делегат на конгреса, аз съм делегиран от хора да ги представлявам, това е логиката, не да ходя да се пазаря. Това е идеята да си делегиран, някои другари са го забравили това нещо.

Какви са настроенията в район "Витоша", кого харесват за лидер и биха подкрепили кандидатурата му. Например Драгомир Стойнев или Мая Манолова?

Драго е млад човек, защо да не го подкрепим. не виждам причина да не го подкрепим. И Мая Манолова е сериозен кандидат. Ще излязат и други, очаквам да излязат над 10 кандидатури. 

И вие ли като Кирил Добрев предпочитате жените за други неща, а не за лидери или нямате проблем  с това жена да бъде лидер на Столетницата?

в 21-ви век сме и жените имат равни права. Това в повечето държави вече е преодолян проблем.

Вие призовахте за коалиция с АБВ на бившия ви лидер Георги Първанов за предстоящите избори, вярвате ли, че това е възможно?

Аз съм твърдо за нов коалиционен формат, в който категорично да влезе АБВ, защо не и "Лидер. Това са формации, които традиционно показват добър резултат. АБВ има на последните избори малко под 100 хил. гласа.

Смятате ли, че Първанов е склонен на подобна коалиция при положение, че вчера обяви, че в БСП има малка рокада и Станишев отново ще реди листите?

Ако Станишев ще продължи да управлява, нормално е Първанов да не иска да участва в такава коалиция. Не зная дали Станишев ще продължи да управлява, не е редно, той 13 години управлява. Защо да продължава да управлява. Аз искам да избера истински председател.

Вярвате ли, че в момента се поставя началото на реална реформа в БСП?

Ами надявам се, че е така. Поне аз ще работят за това.

Важна е програмата, с която ще се явим на изборите и коалициите. Трябва да се направят и промени в устава, но това най-вероятно ще стане след изборите, тъй като сега няма време за подобни промени.

Какви промени в устава имате предвид?

Например да се запише, че апаратът не може да участва в политическите органи на партията. Не може хора, които са зависими и взимат заплата на всяко първо число там, да са председатели на райони, делегати на конгреса, членове на Национален съвет и какво ли още не. Трябва да избират - или да се занимават с политика, или да пускат факсове и да правят кафета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!