"Имаш 2 магистратури и знаеш няколко чужди езика, а работиш за 470 лв."

Диана Маркова Последна промяна на 25 ноември 2015 в 13:38 10719 18

Юлия Цинзова.

Вчера в София, а и в цялата страна, се проведе протест на библиотекарите, които излязоха пред Столична библиотека с посланието „Гневен съм!”. Сред участници в протестното действие бяха Георги Константинов, Деян Енев, Бойко Ламбовски, Калин Терзийски, детската писателка Юлия Спиридонова-Юлка, Захари Карабашлиев, поетът Петър Чухов и други.

За да разбере повече за исканията на протестиращите, OFFNews се свърза с директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова.

Госпожо Цинзова, защо излязохте навън? Какви са исканията, които защитавате с този протест?

С този протест защитаваме част от българската култура – нейното книжовно наследство. Част от огромните книжни и информационни ресурси, които притежава Столична библиотека – ние искаме те да са достъпни за колкото се може повече читатели – софиянци и българи. Искаме работните заплати на библиотекарите с по две магистратури, знания по чужди езици и умения за работа с компютър да бъдат достойни. Нуждаем се и от техника – сървъри, скенери, принтери, софтуер, за да можем да обслужваме читателите по-бързо. А на сайта на библиотеката има мобилна версия на каталога ни, така че много бихме искали да продължим да се развиваме като модерна, съвременна библиотека. И, разбира се, искаме комфортни условия за читателите. За нас това е изключително важно.

Каква е заплатата на един библиотекар?

За съжаление младите колеги, които назначаваме на работа в Столична библиотека, получават заплата 430 – 440 лева. При минимална заплата за страната за следващата година 420 лева. Представете си какво означава това. А колеги, които сега се пенсионират с тридесет годишен стаж, получават заплата 470 лева.

Какво според Вас ги задържа на работа в библиотеката? Явно това не е заплатата...

Разбира се, че не е заплатата. Вие видяхте на протеста, че имаше много писатели, поети и интелектуалци и това не е случайно. Всъщност библиотекарите общуват с книгите и с авторите им. Те са медиатори между автора, книгата и читателя. Една голяма част от библиотекарите работят точно заради това.

Каква реакция на исканията очаквате от управляващите? Какви мерки настоявате да бъдат взети?

Много се надяваме между първо и второ четене на Бюджета в Народното събрание да получим подкрепа – за възнаграждения и за книги. Във всички програми и проекти присъства на вербално ниво насърчаването на четенето и на културата, в същото време това по никакъв начин това не е изразено финансово. Настояваме да се спазват изискванията на Закона за обществените библиотеки и Стандартът за библиотечно обслужване. Ако тези неща се спазват, библиотеките не биха имали финансови затруднения.

Юлия Цинзова е Директор на Столична библиотека от 2013 година. Магистър е по библиотечно дело и библиография. Била е завеждащ Методичен отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев“ Благоевград. 20 години е научен сътрудник по социология на четенето в НБКМ. Била е също така общински съветник в СОС (2003 – 2007). От 2008 до 2013 е зам.-директор по проекти, програми и проучвания в Столична библиотека (2008-2013).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.11 2015 в 12:54

До библиотекар-аз чета документите. Според Закона за висшето образование,чл.8 ал.3:Държавата "субсидира обучението на студентите в държавните висши училища; при определени условия им осигурява стипендия, общежития и столове;"
Освен това предоставя имущество,намалява данъци и т.н.

26.11 2015 в 09:04

Доста елементарно мислене за съжаление. По вашата логика не трябва да има библиотеки...всички ще учим икономика и финанси и ще сме мениджъри..ако в библиотеките няма специалисти не могат да се развиват, а за необходимостта и ползата от тях ...мисля че няма смисъл да говоря най-малкото може да се направи сравнение с други по-развити държави.

25.11 2015 в 23:08

Свърши яслата, уважаеми каки и лелки. Вярно, че дългото седене на меки столове създава навици, но вече много станаха претенциите, особено на дълготрайните тунеядци. Е, какво толкова се преуморихте, да ходите по изпити за дипломи ли. Че то, едно магаре да започне човек да го води по изпити, и то ще вземе няколко магистратури, ако си плаща.

25.11 2015 в 22:51

Ще прощаваш госпожа, ама я напусни тази работа, и върви на борсата, да видим там, на кого ще бъдеш нужна, и твоите магистратури колко ще са полезни на пазара на труда . Много канапчийски я подкарахте нещо май ! Диплом за висше, е нещо различно от професия !

25.11 2015 в 21:47

Мрънкането никога не е помогнало на никого. 2 магистратури е твърде относително понятие в мизерните бг-университети. Лекар е прав - каква отговорност носят бшблиотекарите, какви рискове поемат...или щъкат из нета цял ден.

25.11 2015 в 19:30

влизал съм в библиотека преди повечето тук да са се родили. по скромно. чак след като завършили, разбрали, че професията им е ниско платена??? а елате да завършите медицина? просто си понесете последствията на мързела и слабата подготовка.

25.11 2015 в 16:28

Срещнали се двама съученици, не се били виждали отдавна.
Ей...здравей Иване! Здравей Пешо!Не сме се виждали толкова години.....как си?
- Добре съм, музикант съм, ожених се?
А какво работиш?
-Музикант съм, свиря на цигулка.
- Абе питам те какво работиш?
И така няколко пъти.
Извод:
Не коментирайте така компетентно една професия, от която нямате никаква представа и сигурно никога не сте влизали в библиотека коментатори

25.11 2015 в 16:24

И какъв е съветът на всички вас? Да напуснем и да си намерим по-заплатена работа?
Ами то заради тази логика 95% от състудентите ми работят по кафенетата в момента.
XXX- каня те да отидеш в която и да е библиотека, хората радушно ще те посрещнат и с удоволствие ще ти обяснят какво правят там.Така и така, явно до сега не ти е стъпвал кракът на такова място.
Аман- никой не те спира да се "продадеш" където искаш. Само не се обяснявай на хората, които не искат да се продават.
Морски- УниБит не е спонсориран от държавата, така че се информирай преди да пишеш.
Plamen- толкова подробно го описа, че си личи че познаваш въпросния график от личен опит.
High- срещу тези заплати искаш да те посрещнат с хляб и сол хората, и педикюр да ти направят явно...

25.11 2015 в 15:26

Това са част от бакалавърските специалности във Университета по библиотекознание:

Библиотекознание и библиография (ББ)
Библиотечен и информационен мениджмънт (БИМ)
Печатни комуникации (ПК)
Информационни фондове на културно-историческото наследство (ИФКИН)
Архивистика и документалистика (АД)
Информационни ресурси на туризма (ИРТ)
Комуникации и информиране (КИ)
Обществени политики и практики (ОПП)
Хората, които записват това, според мен, или искат просто диплома някаква или имат излишни пари.
Друг е въпросът, защо държавата дава пари за това и за още по-безумни неща.

25.11 2015 в 15:22

Кой нормален човек с 2 магистратури и няколко чужди езика работи за 470 лв? Като не ти харесва заплата, търсиш си нова работа! Е да ама държавна работа никой не пуска, пък то и за малко пари.
8 отива на работа
8-9 се преоблича
9-10 пие кафе
10-11 работи
11-12 гласи се да почива
12-13 почива
13-15 работи
15-16 пие кафе
16-17 гласи се да си ходи
17 заминава си