"Имаш 2 магистратури и знаеш няколко чужди езика, а работиш за 470 лв."

Диана Маркова 25 ноември 2015 в 13:38 11908 18

Юлия Цинзова.

Вчера в София, а и в цялата страна, се проведе протест на библиотекарите, които излязоха пред Столична библиотека с посланието „Гневен съм!”. Сред участници в протестното действие бяха Георги Константинов, Деян Енев, Бойко Ламбовски, Калин Терзийски, детската писателка Юлия Спиридонова-Юлка, Захари Карабашлиев, поетът Петър Чухов и други.

За да разбере повече за исканията на протестиращите, OFFNews се свърза с директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова.

Госпожо Цинзова, защо излязохте навън? Какви са исканията, които защитавате с този протест?

С този протест защитаваме част от българската култура – нейното книжовно наследство. Част от огромните книжни и информационни ресурси, които притежава Столична библиотека – ние искаме те да са достъпни за колкото се може повече читатели – софиянци и българи. Искаме работните заплати на библиотекарите с по две магистратури, знания по чужди езици и умения за работа с компютър да бъдат достойни. Нуждаем се и от техника – сървъри, скенери, принтери, софтуер, за да можем да обслужваме читателите по-бързо. А на сайта на библиотеката има мобилна версия на каталога ни, така че много бихме искали да продължим да се развиваме като модерна, съвременна библиотека. И, разбира се, искаме комфортни условия за читателите. За нас това е изключително важно.

Каква е заплатата на един библиотекар?

За съжаление младите колеги, които назначаваме на работа в Столична библиотека, получават заплата 430 – 440 лева. При минимална заплата за страната за следващата година 420 лева. Представете си какво означава това. А колеги, които сега се пенсионират с тридесет годишен стаж, получават заплата 470 лева.

Какво според Вас ги задържа на работа в библиотеката? Явно това не е заплатата...

Разбира се, че не е заплатата. Вие видяхте на протеста, че имаше много писатели, поети и интелектуалци и това не е случайно. Всъщност библиотекарите общуват с книгите и с авторите им. Те са медиатори между автора, книгата и читателя. Една голяма част от библиотекарите работят точно заради това.

Каква реакция на исканията очаквате от управляващите? Какви мерки настоявате да бъдат взети?

Много се надяваме между първо и второ четене на Бюджета в Народното събрание да получим подкрепа – за възнаграждения и за книги. Във всички програми и проекти присъства на вербално ниво насърчаването на четенето и на културата, в същото време това по никакъв начин това не е изразено финансово. Настояваме да се спазват изискванията на Закона за обществените библиотеки и Стандартът за библиотечно обслужване. Ако тези неща се спазват, библиотеките не биха имали финансови затруднения.

Юлия Цинзова е Директор на Столична библиотека от 2013 година. Магистър е по библиотечно дело и библиография. Била е завеждащ Методичен отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев“ Благоевград. 20 години е научен сътрудник по социология на четенето в НБКМ. Била е също така общински съветник в СОС (2003 – 2007). От 2008 до 2013 е зам.-директор по проекти, програми и проучвания в Столична библиотека (2008-2013).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!