Земеделският министър все още не знае откъде е дошла чумата в Странджанско

OFFNews 27 юли 2018 в 14:26 2100 0

Все още не е установен източникът на инфекцията по животните в Странджа, призна министърът на земеделието Румен Порожанов в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол днес.

Проучванията продължават, предстои да се направи филогенетичен анализ на причинителя, който ще хвърли по-голяма светлина по въпроса, допълни той.

Порожанов защити остро критикуваната заради реакцията ѝ при установяването на чумата по древните прежвни животни в Странджанско Българска агенция за безопасност нахраните. Според Порожанов действията ѝ били "адекватни и незабавни".

Проблемът бил при стопаните, които не спазили изискванията на компетентния орган.

Налице е неспазване на мерките за биосигурност в животновъдните обекти на страната от страна на собствениците, каза министърът.

Проблемът породи скандал и доведе до уволнението на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров. Той бе отстранен от премиера Бойко Борисов, след като ден по-рано, в интервю за сутрешния блок на bTV той призна, че европейските институции не препоръчват масово избиване на животни, както и че действията на БАБХ са били прибързани и е липсвал добър индивидуален подход към стопаните, чиито животни подлежат на евтаназия.

На мястото на Димитров бе назначен ветеринарният лекар Янко Иванов, който е бил генерален директор на Националната ветеринарно-медицинска служба към Министерството на земеделието, а впоследствие - и регионален координатор на Балканите по проект за предотвратяване на пандемията от птичи грип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!