Здравеопазването: Наливаме пари в пробита кофа

Георги Ангелов 15 февруари 2017 в 12:25 7237 6

Години наред ни обясняваха, че здравеопазването е "недофинансирано" и затова е зле.

Години наред увеличаваме и увеличаваме разходите за здравеопазване и стигнахме до сегашното положение: Според Евростат имаме най-големи здравни разходи от всички нови страни членки на ЕС - повече от Чехия, повече от Унгария, повече от Полша, повече от балтийските страни, повече от Хърватия, дори повече от Гърция и Кипър.

Къде са резултатите, обаче? Увеличихме в пъти разходите за здравеопазване - увеличи ли се качеството в пъти? Не. След като имаме най-много разходи за здравеопазване сред новите страни членки, имаме ли най-добрата здравна система сред новите страни членки?

Отговорът е не.

Наливането на пари в пробита кофа не носи резултат. Без реформи положението няма да се подобри. Вместо реформи, днес шефът на здравната каса предложи... да дадем още пари!? В същия тон е и здравният министър. Не казват нито една дума как ще се спре източването и какви реформи ще правят. Само искат пари.

Съжалявам, но това не е сериозно. За глупаци ли ни вземат?

Мнението на икономиста Георги Ангелов от Института за пазарна икономика е публикувано на профила му във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

7

Denis Rizanov

15.02 2017 в 15:17

giotwer, извинявам се предварително, че не поисках разрешение за редакция на твоето изказване.

42249

6

Denis Rizanov

15.02 2017 в 15:16

Йончев, дали би изтрил още 50-тина поста с "просташки обиди"?
Или това е привилегия само за старши икономистите в "Институт “Отворено общество”"?
Авторът би ли се аргументирал в какъв смисъл на "Институт" е въпросното нпо?

http://ow.ly/TgKK3091Eop



42249

5

Denis Rizanov

15.02 2017 в 15:08

giotwer say:"Поредния НЕКОМПЕТЕНТЕН НЕСПЕЦИАЛИСТ, който разбира от здравеопазване. Ха,кажи,мили ми икономисте как точно се точи касата? Една апендектомия-420лв, херния-500, раждане-независимо дали е оперативно или нормално е 420, като за всичките тези дребни операции минималния екип по стандарт е ПЕТ човека! Това са най-честите "малки" операции. Големите операции, са м/у 1200 и 1800лв, но там разходите са много повече. Това са скъпите разходи, а иначе - пневмония-250лв, пиелонефрит-230лв... Трябва да си ПРИТЕЖАВАТЕ НЕВЕРОЯТЕН ТАЛАНТ и УМЕНИЕ, за да говорите подобни НЕСЪСТОЯТЕЛНИ неща! Петър М€ а.к.а "Втренчения поглед" отвори такива дупки в здравеопазването, че наистина повече няма накъде!
Нека този НЕСПЕЦИАЛИСТ и набеден ик.експерт каже защо частните болници просперират,а общински и държавни са пред фалит?! Български феномен! Лекуваме едни и същи заболявания,частниците рядко вземат пари под масата - едните са пред фалит, а другите цъфтят и се умножават"

13273

4

Владимир Йончев

15.02 2017 в 14:22

Ми да вземе да си го пусне с хубавата аргументация и без просташките обиди.