Хаосът в здравеопазването е незапомнен, твърди министър Семерджиев

OFFNews 04 февруари 2017 в 09:58 8345 6

Нормативният хаос в системата на здравеопазването е незапомнен от много време насам, заяви служебният здравен министър Илко Семерджиев пред Нова телевизия.

По думите му това създава проблеми в обслужването на пациентите и среда, в която лекарите не могат да работят нормално.

„Имаме една среда, в която няма правила“, категоричен е Семерджиев, който затвърди позицията си срещу системата за пръстови отпечатъци. Служебният министър обърна внимание на разходите, които според него са се увеличили, въпреки твърденията на Петър Москов за спестени средства.

За първия месец на 2017 г. има 50 млн. лева свръхразходи, а през февруари ще бъдат платени още 20 млн. надлимитни разходи каза още той. Заради някакви фалшиви иконоимически обосновки на пръстовия отпечатък, ние влизаме с минус 72 млн. още в началото на 2017 г., коментира Семеврджиев, като допълни, че  според анализ вероятно тази година дефицитът ще достигне 250 млн. лева.

Семерджиев заяви, че практиката в ЕС е за използване на електронна здравна карта, а не пръстов отпечатък. Картата включва пълно досие на пациента и може да доведе до намаляване на разходите, смята той. По думите му с решението за въвеждане на пръстов отпечатък Москов е блокирал трансграничното движение на медицинска информация и възможността за получаване на неотложна помощ в ЕС.

Министърът заяви, че все още не се знае колко ще струва въвеждането на електронната здравна каса, но това ще отнеме дълго време. 
 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12422

4

biol

04.02 2017 в 12:03

Токуда, ситиклинк..са турски
останлите са на БСП.

Прстовия отпечатък, (в момта всеки телефон е с пръстов отпечатък) спря фалшивите болни.
Семерджиев е служебно назначен, той не е избран за министър, няма политическа сила зад него. С какъв морал и с какво право ще прави реформи.

23293

2

Стефан

04.02 2017 в 11:16

А даваш ли си сметка, какво ще значи това например за тебе лично? При днешните цени на апаратурата, консумативите, заплатите, режийните, в съвременната медицина. Няма да можеш да си платиш нищо, освен съвет по телефона да вземеш аспирин, и два пръста лейкопласт, като се порежеш докато се бръснеш.
Много е дебела тая работа, много сложна, и благодарение на безумните чиновници и мераци - вече много объркана((( Благодарение на бездънно алчните фирми - вече и много скъпа((( Само някой милиардер може да се лекува както предлагаш.