Семерджиев: Заварихме нормативен хаос и дефицит в здравеопазването

Вероника Шербанова 03 февруари 2017 в 13:59 9534 5

Снимка БГНЕС

Невиждан нормативен хаос в здравеопазването е заварил служебният здравен министър Илко Семерджиев при встъпването си на поста. 

Това заяви Семерджиев, който обеща седмица след влизането в Министерството на здравеопазването да съобщи какво е реалното състояние на сектора след предишния министър Петър Москов. 

Семерджиев направи анализ на здравеопазването и преди мандата на Москов, като подчерта, че в рамките на последните 15 години парите за здравеопазване са се увеличили 4 пъти, но с нулев резултат. 

Служебният министър опроверга твърденията на Москов, според които въвеждането на регистрацията с пръстов идентификатор в болниците е намалила драстично разходите в болничната помощ. По думите на Семерджиев за януари и февруари се очаква да има над 70 млн. лева дефицит, който към края на годината се очаква да достигне около 260 млн. лева. 

Той уточни, че дълговете на държавните болници са 411 млн. лева, като 149 млн. лева са просрочените задължения. Според него причината за натрупването им се дължи на лоши административни решения.  

Един от примерите е уволнението на директора на Университетска болница "Св. Анна" Димитър Димитров и на директора на болница "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев заради несъгласие с провежданата от Москов политика, което е довело до значително увеличаване дълговете на двете болници. Поради тази причина двамата директори ще бъдат върнати, обяви Семерджиев. 

Семерджиев не е съгласен и с идеята на предшественика си за одържавяване на здравеопазването, тъй като според него това е грешната посока и с такова мислене здравеопазването се е върнало години назад. 

Той посочи, че ще направи стъпки за децентрализация и за връщане на конкуренцията и самоуправлението на болниците, като се противопостави и срещу идеята болниците да престанат да бъдат търговски дружества. 

"Ако извадите от болницата лекарите, представлява хотел. Административно стопанските разходи на един такъв хотел няма как да се ръководят по друг начин освен през търговския закон. Те трябва да отговараят на някакъв закон, не могат да висят в празното пространство. А ако върнем отново лекарите в този хотел - лечебната дейност се ръководи по друг закон, а не по търговския. Този, който не може да направи тази разлика, при това на управленска позиция, за съжаление, не е за това място", коментира Семерджиев.

Новото ръководство на министерството е заварило и проблем с ваксините за имунизационния календар. Вместо обществена поръчка за купуването им да бъде обявена през есента и да приключи до края на миналата година, тя е обявена в последния ден на досегашното ръководство. 

По този повод Семерджиев обяви, че тя ще бъде проведена сега, макар и със закъснение, като ще се поставят постижими изисквания, за да може да се набавят необходимите количества навреме, като ще се проведат и предварителни разговори с изпълнителите за осигуряване на необходимите количества за следващите две години. 

Сред приоритетите на Семерджиев е да въдвори ред в нормативната уредба, където е възможно за времето, с което разполага и липсата на действащ парламент. 

Той повтори, че е категорично против регистрацията с пръстов отпечатък в болниците, но системата ще продължи да действа до окончателното произнасяне на ВАС. Следващата седмица ще се проведе среща с всички страни по делото и ще се състави протокол, а ако всички страни са на едно и също мнение, ще бъде съставена работна група за въвеждане на електронна здравна карта, която според Семерджиев ще е много по-ефективна. 

Служебният министър коментира, че решението да се замени идеята за електронна здравна карта с тази с пръстов идентификатор от Москов е необяснимо, тъй като не носи положителен ефект след себе си. 

Една от първите задачи, с които служебният здравен министър ще се заеме, ще бъде да започне преговори с Българския лекарски съюз за подписване на Национален рамков договор. По този начин е планирано и да се въведат някои нормативни корекции в системата, в това число смекчаване на правилото за лимитите на болниците. 

Илко Семерджиев не успя да даде информация за състоянието на Фонда за лечение на деца, но обеща до седмица да се е запознал със ситуацията във Фонда. 

Семерджиев все пак посочи и няколко решения на администрацията на Москов, в които ще има приемственост, тъй като са определени като положителни. Едно от тях е електронната система за купуване на лекарства от болниците. По думите на служебния министър в системата са открити някои грешки, но те ще могат да бъдат поправени. 

Като положителна Семерджиев определи и промените, свързани със Спешната помощ, макар че по думите му проектите в това отношение не са задвижени достатъчно бързо и ще се работи по този въпрос. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!