Захариева: Режим на тока ще има без спешни мерки

OFFNews 13 август 2014 в 09:06 7120 12

Снимка Булфото/Миро Златев

Екатерина Захариева

Режим на тока ще има, ако системата не може да се поддържа, обяви в интервю за Нова телевизия служебният вицепремиер по икономическите въпроси Екатерина Захариева.

„Ще направим всичко възможно това да не се случва. Ние ще структурираме Енергийния борд и ще предприемем спешни стъпки, така че това да не се случва", уточни тя.

Захариева предупреди за опасността от режим на тока през зимата още преди седмица заради огромните дупки в бюджетите на енергийните дружества.

Шефът на ДКЕВР Боян Боев и министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов я опровергаха в началото на тази седмица. Мотивите на Щонов са, че има свърхпроизводство на ток.

Свърхпроизводството не осигурява пренос на ток до потребителите, обясни днес Захариева.

"НЕК в момента търпи загуби на месечна основа за над 50 милиона лева, които рано или късно ще дойдат от нашия джоб. Не мога да кажа какво увеличение трябва да има на цената на тока и ще има - това е работа на регулатора и той трябва да си свърши работата", коментира вицепремиерът.

Тя предупреди, че ще има кадрови промени в ДКЕВР. "Трябва да има лица в нея, които са експерти и професионалист, а не просто защото са удобни", обясни Захариева.

Според нея трябва да се промени закона, така че ДКЕВР наистина да бъде независим орган и да не може да бъде подлаган на натиск.

"Служебният кабинет няма законодателната основа, но можем да подготвим законови изменения. Хубаво е обаче тези хора да не могат да бъдат сменяни от когото си поискат", уточни тя. 

„Забавлявам се от твърденията, че сме кабинет на ГЕРБ, на „Протестна мрежа". Ние сме правителство на президента, заради качествата на всеки един от нас. Обвиняваха Близнашки (служебният премиер Георги Близнашки), че е съветник на един бивш лидер, а сега, че Танов е свързан с друг лидер.

Трябва първо да се даде шанс на Ваньо Танов. Резултатите от неговото управление са показателни, но той трябва да излезе и да обясни", коментира още Екатерина Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!