Министърът на енергетиката: Няма опасност от режим на тока

OFFNews 12 август 2014 в 16:06 3074 1

Снимка Сергей Антонов

Васил Щонов поема енергийното министерство от Драгомир Стойнев.

Едва ли ще се стигне до режим на тока, тъй като към момента в България има излишък на произвежданата електроенергия.

Това обяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов в интервю за БНР.

В края на миналата седмица вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че страната ни е заплашена от режим на тока през есента и зимата заради огромните дупки в бюджетите на енергийните дружества.

Шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев също обяви вчера, че няма риск от режим на тока и също, че нямаме нужда от енергиен борд. Идеята за енергиен борд беше лансирана от Васил Щонов още в първия ден от работата му.

"Всички решения в секторите икономика и енергетика ще се взимат в условията на пълна прозрачност. Много от елементите в тези структуроопределящи за страната отрасли ще се оптимизират, за да работят по-ефективно", обеща Щонов.

Щонов коментира и силно критикувана идея за енергиен борд: "Трябва да бъде постигнато съгласие между всички участници в енергийния пазар, за да се изпълнят стъпките за оздравяване на българската енергетика".

В енергийния борд участие ще вземат всички заинтересовани страни, както и представители на Европейската комисия, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, уточни той.

Относно проекта "Южен поток" министър Щонов бе категоричен, че той ще остане замразен, докато Европейската комисия даде съгласие за неговата реализация.

"Изграждането на газопровода е важно не само за България, но и за Европа, но трябва да се осъществи по правилата на ЕК", смята Щонов.

В същото време на страницата на МИЕ беше публикуван анализ на Световната банка за проблемите в енергийния отрасъл.

"Бързото натрупване на енергия от възобновяеми източници при високи преференциални цени е един от факторите допринасящи за финансовата неустойчивост на енергийния отрасъл в България", пише в анализа на Световната банка.

Докладът е изготвен по искане на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г.

Друг фактор съдействащ за финансовата неустойчивост са дългосрочните договори за закупуване на енергия. Става дума за така наречените "американски" централи – ТЕЦ "AES – 3C Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", за които беше поискано преразглеждане на договорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови