ДКЕВР не очаква режим на тока и не иска енергиен борд

OFFNews Последна промяна на 11 август 2014 в 20:25 3944 3

Боян Боев

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев не очаква да има режим на тока.

За опасност от режим на тока през зимата заради огромните дупки в бюджетите на енергийните дружества предупреди вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева в края на миналата седмица.

Нямаме притеснения, че ще има режим на тока, аз не очаквам такъв, обяви днес Боев.

По думите му експертите на ДКЕВР и информацията, с която разполага регулаторът, не показват риск от режим на тока.

Председателят на ДКЕВР потвърди, че от 1 октомври ще има нова цена на тока. "Какъв ще е нейният размер и нейното евентуално увеличение, можем да разберем в средата на септември", уточни той.

Според него дори е възможно да не се стигне до поскъпване на тока, ако Европейската комисия подкрепи жалбите и предложенията на регулатора.

В началото на юли ДКЕВР поиска Брюксел да обяви за неправомерна държавна помощ договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от двете американски централи ТЕЦ "Марица Изток 3" и ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и за прекомерна държавна помощ - договорите с ВЕИ-производители.

Все още от ЕК няма отговор, надявам се да получим някакъв отговор и да започнем да работим в едно направление, удачно за нашата енергетика, коментира Боев.

Боян Боев се обяви срещу поискания от служебния министър по икономика и енергетика Васил Щонов енергиен борд.

"Ние сме независим регулаторен орган и върху нас не би следвало да се упражнява никакъв допълнителен регулаторен одит или напътствия", смята шефът на ДКЕВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.08 2014 в 07:50

Айййде на салама,една година задържане на тока,10 години увеличаване през три месеца.И да благодарите на БСП-ту,че отново го начука на електорату си!

11.08 2014 в 22:04

... е тояубавец на снимката е подписал договорчето за Потопа... ма е бил едновременно назначен на две държавни служби (ма това си е незаконно) и така и подписчето е незаконно... ся да видиме по какъв повод ше се разиграе казуса...

... балкански, ако си немаш друга работа, лапай газовата труба огромная, че изпускаш маса транзитни такси... ше се преебе "пазарната" путиномика и лично ти ше си виновен...

... хахахахахаха

11.08 2014 в 20:36

Най-независимия орган. От него нищо не зависи ...