Владислав Горанов: До края на април влизаме в чакалнята на Еврозоната

OFFNews Последна промяна на 30 октомври 2019 в 15:58 4207 2

До края на април догодина България се очаква да получи покана за чакалнята на Еврозоната. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, след като участва в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи Нова тв.

Министърът уточни, че в края на ноември предстои нова среща с Европейската комисия и Европейската централна банка по преговорния процес.

Министерството на финансите предлага на правителството от 1 януари 2020 г. минималната работна заплата да стане 610 лева, за 2021 – в размер на 650 лв., колкото е хоризонтът на мандата на този кабинет, и очакваме дебатът по отношение на определяне на минималната работна заплата да продължи, за да не се налагат административни решения.

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов при представянето на параметрите на бюджетната рамка за 2020 г. и Проекта на актуализираната средносрочна прогноза за периода 2020 – 2022 г., предаде „Фокус“.

В бюджета е заложена мярка за увеличение с 10 на 100 на разходите за персонал, която надгражда вече осигуреното от началото на тази година увеличение със същия размер.

„Като увеличението на минималните работни заплати на заетите ще бъде след преценка за заеманата длъжност и постигнатите резултати, като, разбира се, гарантира едно минимално увеличение, което да компенсира инфлационните индекси“, допълни още министърът.

По отношение на бюджета на НЗОК разходите нарастват с 394.2 млн. лв., от тях за здравноосигурителни плащания приблизително 350 милиона. „За здравни дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, финансирани от държавния бюджет, са 40.4 милиона“, поясни още той.

Горанов допълни, че прогноза, която са направили в МФ на база на последни неофициални данни, с които разполагаме от националната статистика, е, че средната заплата през 2021 г. ще стане от порядъка между 1400 и 1500 лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1811

2

Toni2019

30.10 2019 в 18:06

Ние и в Шенген бяхме влезли. Спомням си!
По доходи дори в Македония са по-добре, и бензинът им е по-евтин пък ние сме в ЕС - за това да говори министърчето, а не да говори за светлото бъдеще с евро в ръка.

9507

1

Обещано е, спете спокойно. :)