Валдис Домбровскис: България може да приеме еврото от 1 януари 2025 г.

OFFNews 08 април 2023 в 12:44 3216 0

Валдис Домбровскис

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Валдис Домбровскис

"Възможната дата за приемане на еврото в България е 1 януари 2025 г.", заяви зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред Нова ТВ. 

По думите му януари 2025 г. е индикативна дата, но трябва да се работи, защото инфлацията ще се проследи за 12 месеца назад. "Бих казал, че не е много вероятно да покриете този критерий по-рано, така че да въведете еврото преди 2025 г.", посочи той. 

Домбровскис допълни, че традиционно страните се присъединяват към еврозоната на 1 януари. Правилата не изключват друга дата, но от чисто практична гледна точка присъединяването в началото на годината е по-удобно.

Служебната финансова министърка Росица Велкова твърдеше, че е възможно България да влезе в Еврозоната през лятото догодина. Докладът, който ще отчете дали икономическите показатели на България позволяват да въведем еврото, ще е готов през пролетта на 2024 г.

"В момента проблем е много високата инфлация. Затова и януари 2024 г. отпадна като вариант", каза още зам.-председателят на ЕК. 

Страховете, че еврото ще донесе сериозна инфлация ги е имало и в Латвия през 2014 г., когато въвеждат единната валута. Отчитат обаче около половин процент поскъпване. За миналата година инфлацията е 20 на сто и според латвийските власти не еврото вдига цените.

Местните признават, че са си задавали въпросите, които се питаме и в България - дали цените ще се повишат още и животът ще стане по-труден. Оказва се, че инфлацията, която отчитат през 2014 г., когато се въвежда еврото, е под 1 процент. 

„За обикновените хора нямаше особена разлика. Някои бизнеси вдигнаха цените, но други - не. Не си спомням инфлацията да е била проблемна. Сега е много по-висока ”, споделя местен.

Според финансисти напълно нелогични са твърдения, че заплатите и пенсиите ще намалеят само заради въвеждането на еврото. Инфлацията от друга страна наистина може да се повиши, ако няма контрол и реална конкуренция. Не смяната на валутите води до поскъпване обаче. 

Управителят на централната банка на Латвия е категоричен, че еврото дава допълнителна сигурност, но и страните, тръгнали по пътя към еврозоната, трябва да са завършили реформите си, за да не се окажат с неподготвени икономики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!