В парламента обсъждат отмяна на дерогацията за руския петрол

На срещата са ПП-ДБ и ГЕРБ, участват още Николай Денков и Асен Василев

Ружа Райчева 23 октомври 2023 в 09:35 1612 1

а

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

а

ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" обсъждат прекратяването на дерогацията за внасяне и преработка на руски петрол на "Лукойл Нефтохим". Идеята на ГЕРБ вече бе подкрепена от ДПС, но ПП-ДБ засега не са съгласни. Ако все пак предложението се приеме, то ще трябва да се гласува на извънредно заседание в парламента тази седмица. 

Освен представители на парламентарните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ, в срещата участват министър-председателят Николай Денков и финансовият министър Асен Василев.

ГЕРБ предлагат Народното събрание да даде срок от една седмица на правителството да прекрати удължената от Европейската комисия дерогация за внос на руски петрол у нас.

Докато беше финансов министър в кабинета "Петков", Асен Василев договори дерогация на забраната за внос и преработка на руски петрол от нефтената рафинерия в Бургас. Договореното изключение предвижда изключение от санкции до октомври 2024 г. 

Борисов: Дадохме монопол на Лукойл, защото не знаем какво гласуваме

Миналата седмица по време на предизборната си обиколка на страната лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи да се обсъди отпадане на дерогацията, а впоследствие искането му бе подкрепено от депутата от ДПС Делян Пеевски. Според Борисов "Лукойл" има монопол у нас, както и има необоснована надценка на всеки литър гориво, а по думите на Пеевски гласуването за отмяната на дерогацията ще покаже "дали управляващите са на страната евроатлантизма или на Русия".

"Милиарди левове от нашите джобове са отишли в Русия". Борисов нападна Лукойл

Асен Василев е на мнение, че ако България отсега спре да внася руски петрол, няма гаранции, че "Лукойл Нефтохим" ще може да си осигури достатъчно надеждни алтернативни доставки.

Очаква се и бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев да внесе допълнително проекторешение в НС за поставяне на базите за горива на рафинерията под контрола на Държавния резерв. Миналата седмица Добрев, който вече три пъти предлагаше отпадане на дерогацията, заяви, че всеки път, когато реши да внесе такова предложение, "Денков търчал при Пеевски и Борисов с оставка"

От ДПС на свой ред се заканиха, че ще изискат доклади от шефовете на митниците и НАП дали „Лукойл“ заобикаля санкциите и дали си плаща данъците.

Срещата на ГЕРБ и ПП-ДБ вече започна, очаква се участниците в нея след това да дадат изявление. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

23.10 2023 в 10:19

"Според Борисов "Лукойл" има монопол у нас, както и има необоснована надценка на всеки литър гориво"

Ма верно ли, бе? Ти да видиш! А в прдължение на 12 години като си ровехте с Вальо Нафтата из отверстията - нямаше? А бе, колко ли космически вакуум трябва да имат в тиквите си тия, които подкрепят тая свиня?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки