"Цветан Василев първо да изчисти името си, след това да съди България в Страсбург"

OFFNews 06 април 2015 в 20:06 5201 5

Снимка БНТ

Най-малкото е нахално намерението на Цветан Василев да съди България в Страсбург. Това е все едно крадецът да вика "дръжте крадеца". Като си мъж на място, изчисти си името в съда, ела си в България, а след това обяви й намеренията си. Такъв призив от ефира на БНТ отправи към банкера бившият финансов министър Муравей Радев по повод заявлението на банкера по-рано днес, че ще съди държавата в Страсбург. 

От своя страна, бившият подуправител на БНБ Емил Хърсев обяви, че казусът с КТБ не е уникален за Европа. В подобна ситуация преди време изпаднали банките в Исландия. Там обаче не се стигнало до фалит, защото държавата осигурила законови рамки. 

Според Хърсев, за да се съхранят част от активите, удачен вариант е да се наеме чуждестранна фирма, която да разследва източването на КТБ.

И двамата финансисти се обединиха около мнението, че разследващата комисия в НС няма да бъде ефективна и няма да разкрие истината за разграбването на активите на банката, защото одитните доклади са засекретени, а депутатите нямат пълен достъп до тях.

"Действията на временната комисия са свръхзакъснели, защото казусът с КТБ навлиза в последен етап", категорични са експертите. 

"Започва голямата разпродажба, тезгяхите се почистват и на тях подреждат светите мощи на КТБ, след това ще се сложат на масата. Ще си изсърбаме попарата още веднъж, защото миналото лято нашите държавни мъже оглупяха вкупом. Банката можеше да бъде спасена с едни 800 млн. лв. Още десетина години ще плащаме - кредитори и облигационери имат право да си търсят правата по съдебен ред и ще ни разкажат играта", посочи грешките на управляващите бившият финансов министър.

Премирът Пламен Орешарски и министърът на финансите Петър Чобанов от миналото правителство носят най-голяма отговорност за фалита, защото това не е работа само на БНБ, допълни той.

Експертите застанаха категорично и зад тезата, че зад сделката между люксембургската компания LIC33 и дружествата с активи в КТБ стои Цветан Василев чрез подставени лица.

"Когато го осъдят тук, собствеността е на чужд инвеститор и така той спира движението на активите към тезгяха, а в същото време не дава и една стотинка", анализира той.

"И най-важното е, че БТК дължи 900 милиона не на КТБ, а на Василев, тоест той прибира парите от единия джоб в другия", категоричен беше Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!