Цената на горивата трябва да е с поне 32 ст. по-ниска, не се виждат ефектите от дерогацията

Печалбата на "Лукойл" генерира 4% от всички бюджетни приходи на руската държава от петрол

OFFNews 26 септември 2023 в 09:39 3747 2

Мартин Владимиров

Снимка Нова телевизия/Стопкадър

Мартин Владимиров

Цената на горивата трябва да е поне с 32 стотинки по-ниска, отколкото е в момента. Не се виждат ефектите на дерогацията на внос на руски нефт, договорена с "Лукойл", заяви пред Нова телевизия енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

В момента някои от малките бензиностанции у нас вече пробват да продават масовото гориво А-95 на ценат от 3,15 лева и дори 3,17 лева за литър. Доскоро цената беше около 2,30 лв./л. Мартин Владимиров посочи, че А-95 трябва да струва около 2,65 лв./л според оценка от вчера, която е направил спрямо на цените на ЕС.

През 2022 г. България поиска от Брюксел изключение от санкциите срещу Русия, за да не се вдигнат цените на горивата у нас. Според експерта на практика това не е довело до ефект за потребителите, а само до печалба за "Лукойл":

"В Европа производствените разходи формират някъде 32% от цената, в България формират около 58%. Разликата между тези две е горе долу надценката, която „Лукойл” начислява, която се превръща в свръхпечалба. До този момент я изчислявам на 1 млрд. 800 хил. лв. свръхпечалба за 2023 г."

Според изчисленията на Центъра за изследване на демокрацията печалбата на "Лукойл" генерира 4% от всички бюджетни приходи на руската държава от петрол.

Според Владимиров "Лукойл" третира българския пазар все едно на него се продава суров петрол или някои от другите международно котирани сортове петрол. Когато суровият петрол се вдигне на международните пазари, вероятно и у нас ще се вдигне. Цената се вдига и заради геополитическите решения на Русия и Саудитска Арабия, каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

26.09 2023 в 13:51

Докато системата е олигархична и Задунайская губерния ще е един от основните доставчици на приходи в руския бюджет. Няма пазарна икономика в една територия - сателит на диктатура! Цените се опрределят в Кремъл. И са на ниво на търпение. Колкото повече се търпи се навеждаме - толкова по-скъпи стават горивата и всичко друго.

12021

1

bls

26.09 2023 в 11:32

Много са ми интересни такива като кажат - цената "трябва" да е Х. Освен ако няма законова регулация как се формира цената на горивата в тая държава, цената трябва да е такава, каквато продавачът реши, че иска да бъде. Дали има кой да му я плати е друга бира. И дали конкурентите на пазара ще определят подобна цена - също. В тоя смисъл какво значи "цената трябва да е...".
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика