Quantcast

Търговските вериги с остра декларация към Орешарски

Александра Маркарян Последна промяна на 12 февруари 2014 в 16:13 10580 16

Пламен Орешарски

Търговските вериги реагираха с остра декларация, след като премиерът Пламен Орешарски публично изрази съмненията си, че те източват ДДС.

"Приветстваме позицията на министър-председателя Пламен Орешарски, че търговските вериги имат сериозен принос за подобряване на качеството на стоките и търговските услуги, както и към развитието на българската икономика. Ние инвестирахме и инвестираме в България над 4 млрд. лв. и осигуряваме директно над 20 хил. работни места и индиректно десетки хиляди в свързаните бизнеси-наши партньори. Средно всяка верига за бързооборотни стоки в нашето сдружение работи с над 800 български доставчика, а средно 55% от стоките в магазините ни са български.

Сдружението обаче категорично възразява срещу публично отправените от премиера към всички международни търговски вериги тежки обвинения за извършване на данъчни измами, базирани не на доказани факти и извършени разследвания, а на общи съмнения. Членовете на Сдружението за модерна търговия са сред най-големите данъкоплатци в страната и са подлагани на постоянни проверки", се казва в декларацията на Сдружението за модерна търговия, изпратено до медиите.

Негови членове са Билла България, Доверие - Брико, К енд К Електроникс, КМБ България, Кауфланд България ЕООД и Ко, Лидл България ЕООД, Максима България, Метро Кеш & Кери България, Пени Маркет България и Пикадили. 

Подкрепяме всички действия на държавата за разкриване на данъчни измами и намаляване на сивия сектор в икономиката, пишат от Сдружението. Те подчертават, че имат "огромен принос за изсветляването на голяма част от българската икономика" и настояват "държавата да потърси отговорност от доказаните конкретни нарушители на дънъчното законодателство, без да стоварва подозренията си върху цял сектор от икономиката".

"Ние сме категорично против дискриминационни изказвания, включително от страна на правителството, които противопоставят българските с международните компании, както и едноличните търговци с капиталовите дружества.

Подобни изявления на висши представители на изпълнителната власт не са в синхрон с многократно изразяваното от правителството желание за подобряване на бизнес средата, привличане на инвестиции, подкрепа на малкия и среден бизнес и ускоряване на икономическия растеж", се казва още в текста.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2014 в 00:13

Е па като сте тоукова ербап - ни пазарувайте от тьея вьериги брье! Ама у квартауната бакауия доматето е 3 льева, мисото по 12, кисеуту муяко пидисье стьинки. ПА ДА ВИДИТЕ У КАУФУАНД КВО СТАВА ВЬЕЧЕР СЛЬЕД СЕДЕМ И ТРИИСЬЕ - Ш'СЕ ИЗБИЯТ ЗА САЛАТИ И ЛьЕБ ПО ДЬЕСЕТ С'ТИНКИ.

12.02 2014 в 21:27

Че учaствaт в схеми зa точене нa ДДС, учaствaт. Кухи фирми - фaнтоми им продaвaт по-евтино вносни хрaнителни стоки. По-нискaтa ценa идвa от крaжбaтa нa ДДС. После някои от големите вериги пускaт въпросните стоки по-евтино от конкурентите под формaтa нa промоции. Сещaм се поне зa еднa голямa веригa, която го прaви постоянно. Вторият трик, който прaвят е дa притискaт родните производители и достaвчиците зa по- ниски цени. Aко искaш ще те продaвaме, но нa ценa, която ние кaжем. Имa и трети номер, който също е зaсичaн вече в БГ - стоки с изтекъл срок нa годност се препaкетирaт и отново се връщaт нa щaндовете. Кaто сложим и отстъпките зa големи количествa зaкупенa стокa от достaвчикa плюс някои други съвсем незaбрaнени от зaконa мaркетингови трикa, големите вериги определено блaгоденствaт в Бългaрия.

12.02 2014 в 19:20

Кои са най купуваните стоки в България:
1.Сирене - основна съставка сухо мляко, щедро предоставено на българските производители от "братските" полски производители и холандските "производители" държащи квотите за внос от Украйна -майна.
2.Свинско - любезно доставено от "Danish Crown" и други няколко подобни, които ги хранят (прасетата) специално като за износ насам.
3.Колбаси - съставките, за които идват директно с десетки камиони, всеки месец, от приятелска Германия...
...и да, веригите "хранят" 20К човека, но взеха хляба на 2 мил. за 10 години ...кофти, че немож ги изгони.

12.02 2014 в 18:49

К енд К Електроникс са Техномаркет... собственост са на Пеевски

12.02 2014 в 18:41

Със тормоза над веригите се цели това, което се закани оня комунист , да ги изгони . Иначе всеки филиал е пълен с клиенти.

12.02 2014 в 18:26

Ранобудните,красивите и т.н. не свалиха правителството,но една или няколко международни банки или няколко големи вериги без проблем ще катурнат тутакси всяко наше правителство, само да им накривят леко интереса,т.е. буря в чаша вода- от размислите на Орешарски нищо няма да последва

12.02 2014 в 18:08

Константинов, един мармот го завива шоколада... А търговските вериги пазаруват месото произведено от големи европейски производители и вносители (за който не знае квотите за внос вече се раздават за Европейския пазар като цяло), защото въпросните еднолични търговци имат изключително добри информационни системи, инвестирали са в ИТ и правят огромни обороти и за това ползват големи отстъпки (нищо, че не са регистрирани по ДДС). ... а мармота си завива шоколада и му дреме на генералските пагони... да е жив и здрав Вальо Танов... бившето топ ченге, което като шеф на митниците не разкри нито един камион с контрабандна стока... То няма какво да разкрие, защото ЦЦ им пречупи гръбнака... а мармота продължава да завива шоколада неправилно с малките си ръчички.

12.02 2014 в 17:49

Вчера си купих шоколад от Лидъл - много хубав и вкусен, 200 гр за 2,69 лв.Само като го отворих видях че опаковката му някак му беше малка и намачкана, сякаш ръчно сгъвана от деца

12.02 2014 в 17:33

@ Avatarx Аз слушах внимателно какво каза премиера Орешарски точно по повод на големите търговски вериги. Думите му бяха буквално: "Странно е големи търговски вериги да купуват продукция на големи производители от Европа с посредничеството на еднолични търговци от България". За мен не е странно защото аз знам как се подменят фактурите, как реално се плаща стоката и къде отиват парите, но нямам доказателства за това. Фактите обаче са налице и един от способите за подобни споразумения и договорки за цените и таксите са именно подобни асоциации, като протестиращата в момента. Ако веригите се чувстват с накърнени интереси, да подават искове в съда и да почват дела срещу премиера за накърнен престиж, а не да си правят безплатен ПР на гърба на други. Предполагам такава богата асоциация би могла да си позволи най-добрите адвокати не само в България, нали? Може да са възмутени, но не искат да си покажат документите, а предпочитат да се движат под радара с плащане където и на когото трябва. Лично аз показвам отношението си към подобни нелоялни търговци като си пазарувам на пазара - евтино, екологично и доста по-честно.

12.02 2014 в 17:24

До Jana:
Разбира се, далеч по-добре е тия 20 000 човека да са безработни, отколкото да получават такава мизерна заплата, нали така?