Търговските вериги с остра декларация към Орешарски

Александра Маркарян 12 февруари 2014 в 16:13 11412 16

Пламен Орешарски

Търговските вериги реагираха с остра декларация, след като премиерът Пламен Орешарски публично изрази съмненията си, че те източват ДДС.

"Приветстваме позицията на министър-председателя Пламен Орешарски, че търговските вериги имат сериозен принос за подобряване на качеството на стоките и търговските услуги, както и към развитието на българската икономика. Ние инвестирахме и инвестираме в България над 4 млрд. лв. и осигуряваме директно над 20 хил. работни места и индиректно десетки хиляди в свързаните бизнеси-наши партньори. Средно всяка верига за бързооборотни стоки в нашето сдружение работи с над 800 български доставчика, а средно 55% от стоките в магазините ни са български.

Сдружението обаче категорично възразява срещу публично отправените от премиера към всички международни търговски вериги тежки обвинения за извършване на данъчни измами, базирани не на доказани факти и извършени разследвания, а на общи съмнения. Членовете на Сдружението за модерна търговия са сред най-големите данъкоплатци в страната и са подлагани на постоянни проверки", се казва в декларацията на Сдружението за модерна търговия, изпратено до медиите.

Негови членове са Билла България, Доверие - Брико, К енд К Електроникс, КМБ България, Кауфланд България ЕООД и Ко, Лидл България ЕООД, Максима България, Метро Кеш & Кери България, Пени Маркет България и Пикадили. 

Подкрепяме всички действия на държавата за разкриване на данъчни измами и намаляване на сивия сектор в икономиката, пишат от Сдружението. Те подчертават, че имат "огромен принос за изсветляването на голяма част от българската икономика" и настояват "държавата да потърси отговорност от доказаните конкретни нарушители на дънъчното законодателство, без да стоварва подозренията си върху цял сектор от икономиката".

"Ние сме категорично против дискриминационни изказвания, включително от страна на правителството, които противопоставят българските с международните компании, както и едноличните търговци с капиталовите дружества.

Подобни изявления на висши представители на изпълнителната власт не са в синхрон с многократно изразяваното от правителството желание за подобряване на бизнес средата, привличане на инвестиции, подкрепа на малкия и среден бизнес и ускоряване на икономическия растеж", се казва още в текста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!