Световната банка ще ни консултира за проблемите в енергетиката

OFFNews 07 август 2015 в 15:47 4338 2

Световната банка ще ни консултира за това как да преодолеем дълговете на Националната електрическа компания, както и за модела, по който ще либеларизираме електроенергийния пазар.

Директорът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен подписа днес договор за консултантски услуги с постоянния представител на Световната банка в България Блага Джурджин. Договорът беше подписан в присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Консултантските услуги предвиждат цялостен преглед на финансовото състояние на енергийния ни сектор, набелязване на стъпки за пълна либерализация на пазара на електрическа енергия и съвети как да намалим дълговете на НЕК.

Освен това договорът включва анализ на нормативната база у нас, на актуалното състояние на енергийния пазар и финансовото състояние на енергийните дружества.

Подписаният договор със Световната банка е за срок от шест месеца, като след три месеца ще бъде представен междинен доклад.

„Подписването на споразумението ще помогне на българското правителство да подготви своята стратегия за финансова стабилизация и либерализация на сектора“, подчерта Блага Джурджин.

Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен пък обяви, че постигнатото споразумение ще даде основа за обективен анализ на състоянието на сектора в изключително кратък срок.

„Подписаният днес договор е свързан с един от най-важните приоритети на правителството в енергийния сектор – либерализацията на електроенергийния пазар. С него се реализира и най-важната стъпка в подготовката на процеса, а именно изборът на най-подходящ модел за либерализация. След като през декември 2014 г. дружеството-оператор на бъдещия борсов пазар у нас – „Българска независима енергийна борса“ получи своя лиценз, а през април тази година БЕХ подписа договор за избор на платформа с „Нордпул“. Сътрудничеството със Световната банка е третият важен етап от подготовката на либерализацията на пазара“, коментира министър Теменужка Петкова.

По препоръка на Европейската комисия са предприети и стъпки за преминаване на „Българска независима енергийна борса“ към Министерството на финансите, каквато е практиката в повечето страни с държавен борсов оператор, допълни тя.

Петкова допълни, че правителството стои твърдо зад проекта и ще съдейства с всичко необходимо за осъществяването му, в това число иницииране на законодателни промени до ноември, които да станат основа за либерализирането на енергийния пазар.

Министърът обясни, че се обсъжда и вариант, при който либерализацията ще се въведе първо за бизнеса, а няколко по-късно и за бита, като презастраховка, в случай че има скокове на цената на тока.

По думите й се очаква скоро да стартира процедура по избор на банка кредитор за заплащането на дълговете на НЕК към двете американски централи, които към момента възлизат на 800 млн. лева. 300 млн. лева от тях ще отидат в държавни мини, на които централите дължат пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови