Отчетоха нарушения и загуби за милиони в енергетиката

Разследват бившия директор на НЕК за злоупотреби

OFFNews 30 юли 2015 в 17:20 4442 3

Снимка БГНЕС

Нарушения и загуби за енергетиката отчете председателят на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката Валери Симеонов.

Той представи резултатите от работата на комисията от създаването й през януари до момента.

Делът на скъпата електроенергия в настоящия ценови период заема цели 91% от пазара. Тя е предимно от американските централи, ВЕИ-тата и централите с комбинирано производство. Най-малко е участието на производителите на евтина енергия – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2, обясни Симеонов.

Националната електрическа компания е задължена да изкупува енергия на високи цени и да я продава на ниски цени. Освен това НЕК е купува повече, отколкото е нужно за регулирания пазар, каза той.

Симеонов подчерта, че има разминаване между данните за мощността, с която ВЕИ централите са въведени в експлоатация и мощността, с която са присъединени към ЕРП-тата. Той даде пример с ВЕИ централа, присъединена да произвежда 5 мегаватчаса, но продавала 10 мегаватчаса.

Най-много такива ВЕИ-та са присъединени към Енерго-про – 285, 14 са присъединени към ЧЕЗ, а 43 – към ЕВН.
Отчетен е и бум на присъединяване на ВЕИ-та през последните години. По видове най-много присъдеинени ВЕИ-та е имало: през 2008 г. - 45 за вятърна енергия, 2011 г.  - 20 за водна енергия, 1072 за слънчева енергия през 2012 г. и по 4 за биомаса през 2012 г. и 2013 г., става ясно от данните на комисията.

В момента ВЕИ-тата у нас са 1736.

Договорите с двете американски централи представляват 40% от пазара, а условията на договорите с тях водят до риск от загуби за НЕК. Двата договора са изпратени за одобрение от ЕК едва миналата година.

Ако ТЕЦ „Марица изток" 1  продава на НЕК енергия за 201,70 лева на мегаватчас, то ТЕЦ „Марица изток"  3 - за 139, 45 лева. Средната цена на свободния пазар е 8 лева, тоест НЕК изкупува скъпо и продава евтино, коментира Валери Симеонов.

Проверката на временната комисия е открила и редица нарушения с обществени поръчки. ТЕЦ „Марица изток“ 1 не е провела 113 процедури за обществени поръчки за периода 2013 – 2014 г., като през това време дружеството директно е възлагало на фирми. ТЕЦ „Марица изток" 3 пък не е провела 5 обществени поръчки, които са на стойност 9 милиона лева.

Започнало е разследване срещу бившата директорка на НЕК Екатерина Истаткова във връзка с работата на комисията, съобщи Симеонов.

През ноември 2014 г. Истаткова е продала 2,3 млн. мегават часа електрическа енергия от ВЕЦ-ове, собственост на дружеството, с една година напред. Продажбата е на цена на пикова енергия от 71 лв., което е подигравка, коментира председателят на комисията.

Симеонов подчерта, че енергията е продадена на определени договорени търговски дружества без търг и конкурс, като това е станало няколко седмици преди Истаткова да бъде освободена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!