Производители на зелена енергия пред фалит

OFFNews 04 август 2015 в 07:46 19431 49

Производители на зелена енергия пред фалит

400 малки фотоволтаични централи, построени с помощта на европейско финансиране, са изправени пред фалит заради промените в закона за енергетиката, които бяха приети в края на миналия месец, съобщава БНТ.

Според представителите на сектора с поправките се намалява цената на произвежданата от тях енергия с близо 80 процента. От август изкупната цена вече ще е не 570, а 130 лева на мегаватчас. При това положение засегнатите производители няма да могат да погасят оперативните си разходи, камо ли скъпите кредити от банките, става ясно от публикацията. От Българската фотоволтаична асоциация заявиха, че ако промените не бъдат отменени, ще търсят подкрепа от европейските институции.

Според последните промени в закона за енергията от възобновяеми източници на производителите с европейско финансиране ще спре да се плаща по преференциална цена, каквато до момента са ползвали. Така вместо 55-60 стотинки на киловат час за произведена енергия, те ще получават между 10-15 стотинки.

Приходите август месец са ми варирали винаги между 7-8 000 лева, сега очаквам приходи с новото решение – 700 лева. Осигуровките ми са 300- 400, 200 – за счетоводител, за поддръжка, застраховки, оперативни разходи, няма да стигнат парите…да не говорим за погасяване на кредита, коментира пред БНТ Петър Лазаров, собственик на фотоволтаична централа в гр. Чепеларе. 

От Българската асоциация на фотоволтаиците алармират, че пагубно за сектора е и решението да бъдат ограничени часовете, които произведената зелена енергия се изкупува на преференциална цена.

За нас ще бъде икономически по-оправдано да спрем да работим, защото няма да можем да изплащаме разходите, които имаме и очакваме от октомври голяма част от зелените централи в България да спрат да работят, обясни Меглена Русинова, председател на Българската асоциация на фотоволтаиците.

От Асоциацията на ВЕИ-производителите ще продължат да търсят диалог с институциите, за да не фалира бранша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!