Министърът на енергетиката: Големите компании с по-евтин ток от 1 август

ОFFNews 31 юли 2015 в 19:11 4264 6

Снимка БГНЕС

Теменужка Петкова.

"Разработихме наредба и съгласно параметрите след нейното нотифициране големите енергоемки предприятия, които са голяма част от индустрията и изразходват ел. енергия над 30 гигават часа годишно, ще ползват намаление в размер на 85%. Реално ще плащат 19 лв. годишно такса „задължение за обществото”.

Това заяви пред bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова, като поясни, че от намалението ще се възползва голяма част от индустрията, която членува в КРИБ и АИКБ.

„Комисарите на КЕВР са доказани експерти и зад тях застанаха всички политически партии. Нямаме основание да се съмняваме в компетентността и обективността на решението им”, заяви Петкова във връзка с решението от първи август цената на тока за бита пада със средно 0.11 на сто, а таксата за бизнеса ще поскъпне.

Тя припомни, че досега добавката „задължение към обществото” се е плащала от битовите потребители в размер на 53 лева, а индустрията е заплащала 18,93 лева, като сега таксата ѝ скача на 39 лв.

За кражбите в енергетиката министърът заяви, че оценява загрижеността, която проявява обществото, но според нея тази загриженост е трябвало да бъде проявена още преди 10 години.

По думите ѝ правителството предприема бързи и решителни мерки, които са насочени да спрат течовете в системата.

"Спряхме преференциите към ВЕИ централите, беше въведен финансов контрол на енергийния микс и всички предприятия, които влизат в него", припомни Теменужка Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови