Строежът на интерконектора с Гърция започва след март 2016 г.

OFFNews 22 април 2015 в 15:40 2299 1

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Строежът на интерконектора с Гърция ще започне след март 2016 г. и трябва да приключи през втората половина на 2018 г. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова след първата среща на работната група за изграждането на Вертикалния газов коридор.

В срещата участие взеха енергийният министър на Гърция Панайотис Лафазанис и зам.-министъра на енергетиката на Румъния Адриян Албулеску.

Идеята за газовия коридор е от декември миналата година, когато министрите на енергетиката на Гърция, Румъния и България подписаха съвместна декларация за изграждането му, допълни Петкова.

По думите й на днешната среща е взето решение работната група да се раздели на две подгрупи – група на министрите и експертна група. Първата среща на експертната група ще бъде през юни в Букурещ, а енергийните министри ще се срещнат през октомври в Гърция.

По време на днешната среща обсъдихме интерконекторите между България и Гърция и България и Румъния. Това са важни предпоставки за реализацията на вертикалния газов коридор, подчерта енергийният министър.

Окончателното инвестиционно решение по проекта трябва да бъде взето на 29 май.

Газопроводът трябва да ни донесе газ от Азербайджан и от терминалите за втечнен газ на Гърция, като капацитетът на газопровода е между 3 и 5 млрд. кубически метра на година.

Срещата между Петкова, Лафазанис и Албулеску приключи с подписването на споразумение за създаване на проектна компания за интерконектора между България и Гърция с капитал 10 млн. лева.

Приехме и основни принципи, които ще залегнат в споразумението за интерконектора с Гърция. Той ще бъде финансиран от Европейската комисия в грант от 220 млн. евро. Писмото за искането на този грант вече е изпратено в ЕК, допълни вицепремиерът по европейските въпроси и икономическата политика Томислав Дончев.

Газовата връзка с Гърция се очаква да стане факт до края на годината. До 2018 г. Трябва да бъде изградена и компресорна станция. Тя ще позволи доставката на газ за България в размер на 1,5 млрд. кубически метра на година, вместо на предвидените 0,5 млрд. куб. метра годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови