Стойнев: Държавата не е теглила пари от КТБ преди затварянето й

OFFNews 12 юли 2014 в 21:09 10947 12

Държавни предприятия не са теглили пари от КТБ в дните преди 20 юни – денят, в който БНБ затвори банката на Цветан Василев, постави я под специален надзор заради риск от неплатежоспособност и вкара квестори.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в интервю за bTV.

Той си присвои заслугата на служебното правителство с премиер Марин Райков, който забрани с постановление държавните дружества да държат повече от 25% от парите си в една и съща банка и разписа чрез документа ясни правила, при които да става изборът на банки.

„При управлението на ГЕРБ в КТБ бяха концентрирани всички средства на предприятията от сферата на енергетиката. Аз направих всичко възможно, за да не са концентрирани средствата на държавните дружества в КТБ и в момента 25% от сумите са там“, каза Стойнев.

Ако не държавата е ускорила фалита на КТБ с прехвърлянето на държавни средства в други банки или банка и няма какво да крие по този въпрос твърде странно изглежда мълчанието на министерствата на икономиката и енергетиката и на финансите по този въпрос.

Още на 24 юни OFFNews изпрати запитване до МИЕ със следното съдържание:

1. Кои дружества с държавно участие (50 и над 50%) към МИЕ са имали средства по сметки в КТБ към момента на затварянето на банката на 20 юни 2014 г.?

2. В какъв размер са въпросните вложения за всяко от тези дружества?

3. Кои дружества с 50 и над 50% държавно участие са изтеглили вложенията си от КТБ (и в какъв размер са тези вложения за всяко от дружествата) в периода 20 май - 20 юни, ако е имало такива?

4. Бихте ли уточнили датите, на които всяко от въпросните дружества са изтеглили вложенията си, както и в коя банка/банки са били прехвърлени те.

Ден по-рано изпратихме същите въпроси и до министъра на финансите.

Отговор и до момента нямаме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!