Quantcast

Стойнев: Държавата не е теглила пари от КТБ преди затварянето й

OFFNews Последна промяна на 12 юли 2014 в 21:09 10092 12

Държавни предприятия не са теглили пари от КТБ в дните преди 20 юни – денят, в който БНБ затвори банката на Цветан Василев, постави я под специален надзор заради риск от неплатежоспособност и вкара квестори.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в интервю за bTV.

Той си присвои заслугата на служебното правителство с премиер Марин Райков, който забрани с постановление държавните дружества да държат повече от 25% от парите си в една и съща банка и разписа чрез документа ясни правила, при които да става изборът на банки.

„При управлението на ГЕРБ в КТБ бяха концентрирани всички средства на предприятията от сферата на енергетиката. Аз направих всичко възможно, за да не са концентрирани средствата на държавните дружества в КТБ и в момента 25% от сумите са там“, каза Стойнев.

Ако не държавата е ускорила фалита на КТБ с прехвърлянето на държавни средства в други банки или банка и няма какво да крие по този въпрос твърде странно изглежда мълчанието на министерствата на икономиката и енергетиката и на финансите по този въпрос.

Още на 24 юни OFFNews изпрати запитване до МИЕ със следното съдържание:

1. Кои дружества с държавно участие (50 и над 50%) към МИЕ са имали средства по сметки в КТБ към момента на затварянето на банката на 20 юни 2014 г.?

2. В какъв размер са въпросните вложения за всяко от тези дружества?

3. Кои дружества с 50 и над 50% държавно участие са изтеглили вложенията си от КТБ (и в какъв размер са тези вложения за всяко от дружествата) в периода 20 май - 20 юни, ако е имало такива?

4. Бихте ли уточнили датите, на които всяко от въпросните дружества са изтеглили вложенията си, както и в коя банка/банки са били прехвърлени те.

Ден по-рано изпратихме същите въпроси и до министъра на финансите.

Отговор и до момента нямаме.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.07 2014 в 11:12

Този от снимката е по-гнусен лъжец и от Станишев.
И от БНБ и от сегашното криминално правителство КРИЯТ истината, защото точно те предизвикаха фалита на КТБ.
КТБ влезна в ликвидна криза, точно защото няКОЙ нареди на държавните дружества да си изтеглят парите.
А КОЙ години наред натискаше държавните дружества да си слагат парите в КТБ също е ясно.
И това не започна, нито свърши по време на управлението на ГЕРБ. КТБ е ЛЮБИМА банка на властта още от времето на управление на Костов, след това със засилващи темпове при НДСВ, Тройната коалиция, ГЕРБ, та до сегашната хунта БСП/ДПС/Атака.
Нагъл лъжец е Стойнев: президента Плевнелиев и служ. правителство на Марин Райков се опитаха да прокарат правилото до 25% от парите на държ. дружества да се държат в една банка, а БСП, ДПС и Атака и ги заливаха с помия.Нещо повече: Стойнев е за затвора, защото НЕ изпълни разпоредбите, а сега не спира да лъже.

13.07 2014 в 10:27

В този период пари кеш на държавни предприятия не са изтеглени от КТБ. Сигурно е така. С тези пари тези компании много бързо са се разплатили за забавени от тях плащания към свойте доставчици, които, ако не се беше случило това, още дълго щяха да ги чакат. Не е възможно да имаш информация и да не се възползваш от нея, за да защитиш интереса си. Трябва да се прегледат платежните нареждания на тези дружества за да стане ясно дали някой лъже. Може да се окаже че принципала на тези дружества спестява истината. Тази провелка трябва да се направи преди 27 Юли.

13.07 2014 в 09:56

В този период пари кеш на държавни предприятия не са изтеглени от КТБ. Сигурно е така. С тези пари тези компании много бързо са се разплатили забавени от тях плащания към свойте доставчици. Не е възможно да имаш информация и да не се възползваш от нея, за да защитиш интереса си. Трябва да се прегледат платежните нареждания на тези дружества за да стане ясно дали някой лъже. Може да се окаже че принципала на тези дружества спестява истината. Тази провелка трябва да се направи преди 27 Юли.

13.07 2014 в 08:46

В България е така. В момента съдя Еуробанк заради неправомерно вдигнати лихви, далавери, лъжи и т.н. (да ме прощават от БНБ, че говоря (не)истини по новия им забранителен режим да се говори ИСТИНАТА). Първо пробвах с жалби до самата банка. Не работи - казват ти, че могат да си правят каквото решат. Второ - Комисия за защита на потребителите и Комисия за финансов надзор - от там връщат отговор - БНБ е регулатора за финансови далавери. Писмо до БНБ - оттам отговорът е - жалвайте се до "защита ОТ потребителите" - и така вече си в омагьосан кръг. Има индикации, че има много заведени дела срещу банки. Има и индикации, че се въздейства върху групи от съдии и по точно към ВКС, за да не се стига до осъдителни присъди към банките в големи размери (до момента 90 към 10 е процента в полза на потребителите), за да не се "нарушала финансовата стабилност" - като че ли хората, които са излъгани имат общо с тази стабилност.. Да са мислили, като са отпускали кредити. Измислиха какви ли не такси, таксички, лихвички, БЛП-та, надбавки, и то СЛЕД като си сключил договора, а Европейският съд казва - НЕ МОЖЕ ТАКА! И има издадени такива актове на ниво ЕС! Рано или късно и тук ще лъсне цялата истина. Но хората, които имат кредити все още се лъжат да "превалутират", "предоговорят" на уж добри условия... А те какво правят - вдигат ти с 2% (вместо да ги намалят с 3%, както реално е спада на европейския лихвен индекс ЕУРИБОР) лихвите и плащаш 4-5 години, после като усетят колко народ започнаха да ги съдят те привикват и ти предлагат 1-1.5% намаление.. и хората доволни, вече са забравили, че 5 години са ги товарили с 2% отгоре, и че сега плаща все пак повече, отколкото в началото... ама, хора - докато не си потърсите правата в съда - ей така ще ви клатят цял живот... и ще се въртим в тоя омагьосан кръг.. Очаквам ДАНС да ме задържат сега за разпространяване на банкови "неистини", НО излезе ли ми осъдителния иск срещу банката ще осъдя всички институциии, че съм бил прав?

13.07 2014 в 01:53

Къде е т.нар. одит да потвърди или отрече това ? Според мен това е гнусна лъжа !

13.07 2014 в 00:07

Банкянската ТИКВА е готова да срине държавата, само и само да се върне на власт! Това е цялата истина, другото е част от сценария.

12.07 2014 в 23:47

да бе "вярва ме ви"

12.07 2014 в 22:42

Добре де, кога ще кажете за оставката?

12.07 2014 в 22:33

Интересно как Борисов се прави на света вода ненапита по случая, при положение, че по негово време държавните средства бяха прехвърлени в КТБ.

12.07 2014 в 22:20

Дам, държавата е влагала там пари при едно друго, предишно правителство. Остава висящ въпроса въз основа на какво е бил направен избора на това предишно правителство.