Ставаме "независими" с руски газ от Гърция

OFFNews 03 декември 2014 в 07:58 6237 4

"Енергийната независимост на България е важен приоритет за правителството. За да стане това трябва да преминем през няколко етапа, един от които е изграждане на интерконекторни връзки с Гърция, което да ни гарантира тази независимост".

Това заяви в енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на Нова телевизия. 

На въпрос от водещия откъде Гърция получава своята газ, Петкова отговори, че пак от Русия, но при такова положение ние ще станем зависими не от източник, а от доставчик.

По темата за "Южен поток" Петкова коментира, че до момента не ѝ е известно да има получено писмо от руска страна или уведомление за прекратяване на проекта.

"Ние ще разчитаме изключително много на нашите европейски партньори, така че да защитим максимално интересите на страната", каза Петкова.

По нейни думи, за да се прецени какво се губи, трябва първо да се види какво се печели от енергийния проект. До момента в договорите, които тя е виждала, не са упоменати точни цифри, печалби и дивиденти за страната. 

Петкова уточни още, че не се е провеждал и разговор с руския енергиен министър, тъй като "всички чухме какво каза президента Путин". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews