'Стандарт енд Пуърс' повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

OFFNews 02 юни 2018 в 19:36 3488 0

'Стандарт енд Пуърс' повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings ("Стандарт енд Пуърс") повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от "стабилна" на "положителна", съобщава БНР.

Причината е добрият икономически растеж на България и намаляването на размера на необслужваните кредити в банковата система.

Друга агенция - Fitch потвърди кредитния ни рейтинг като „стабилен“.

И двете агенции за кредитен рейтинг обръщат внимание на фискалната стабилност в България и намаляването на дълга. Според S&P Global Ratings положително влияние за рейтинга в бъдеще може да окаже засилването на фискалната позиция над заложените очаквания на Агенцията, както и присъединяването на лева към Валутен механизъм II (ERM II), което би засилило допълнително доверието в политиката.

Fitch обръщат внимание на високия икономически растеж. Агенциите за кредитен рейтинг предупреждават, че рейтингът може да бъде понижен, ако се стигне до влошаване на конкурентоспособността на страната или рязкото задлъжняване. Именно задлъжнялостта на държавните предприятия е посочена сред основните рискове пред фиска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови