Стандарт енд пуърс: Кредитният рейтинг на България е вързан с Гърция

ОFFNews 24 юни 2015 в 19:31 4130 3

Рейтинговата агенция „Стандарт енд пуърс“ е заявила, че при влошаване на положението в Гърция, кредитният рейтинг на България може да пострада, предаде "Ройтерс".

Това ще стане, в случай че банките ни бъдат засегнати от евентуалното негативно развитие на събитията в южната ни съседка, но ние няма да сме единствените потърпевши - заплашени са още Македония, Албания, Румъния и Сърбия.

В тези страни гръцките банки притежават важни за местните системи големи финансови институции. Агенцията изрази опасението, че ако Атина бъде принудена да излезе от еврозоната, банките ѝ ще банкрутират, а това ще има последствия и за дъщерните им дружества.

При положение, че правителствата започнат спасяване на фалиращите банки в страните си, те може да навредят на националните финанси и перспективата за икономически растеж.

Сега „Стандарт енд пуърс“ оценява рейтинга на България с BB+ със стабилна перспектива, Румъния – BBB със стабилна перспектива, Македония - BB- със стабилна перспектива, Албания - B с положителна перспектива и Сърбия - BB- с негативна перспектива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!