Fitch потвърди кредитния рейтинг на България

OFFnews 20 юни 2015 в 08:31 2732 0

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB-/ВВВ, съобщиха от Министерството на финансите.

Преди дни и Standard&Poor's запази оценката си за страната 'BB+/B' със стабилна перспектива.

Според анализа на Fitch, рейтингът на България се подкрепя от по-ниското ниво на вътрешен и външен правителствен дълг в сравнение с групата държави, оценявани с рейтинг ВВВ, а също така и от достатъчното ниво на международни валутни резерви, което осигурява стабилното функциониране на валутния борд.

Тези фактори компенсират структурните слабости на икономиката, които ограничават тренда на икономически растеж към по-високи стойности и процеса на конвергенция на стандарта на живот към по-развитите икономики.

От Fitch посочват, че рисковете за кредитния рейтинг на България са свързани с възникване на нестабилност в банковия сектор, фискална експанзия и негативен икономически шок, който може да се отрази в понижение на растежа на БВП в средносрочен план.

В същото време, положителна преоценка е възможна при успешна фискална консолидация, подкрепяща дългосрочната устойчивост на публичния дълг, по-висок растеж на БВП, повишаване на доходите и подобрение в работата на институциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови