СОС продава Общинска банка днес

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2017 в 06:47 5477 0

СОС гласува днес продажбата на мажоритарния дял на Столична община в Общинска банка. Единственият кандидат да купи 67,64 % от капитала на трезора е регистрираният в Лихтенщайн фонд "Новито опортюнитис".  

Фондът предложи 46 млн. лева за акциите, които общината се опитва да продаде за четвърти път. 

Срещу предложението за одобряване на сделката вече се обявиха съветниците от БСП. Те се мотивират с факта, че не е ясно кой стои зад единствения кандидат да купи Общинска банка. След решението на СОС трябва да се получи одобрение за продажбата и от БНБ и КЗК. 

От "Новито опортюнитис" вече поискаха КЗК да одобри придобиването. 

Сред задължителните условия на сделката е в срок от 5 години след прехвърлянето на акциите купувачът да запази седалището на банката на територията на България, за неизпълнение е предвидена неустойка от 50% от цената по сделката. За същия период трябва да се гарантира запазването на основния предмет на дейност. При нарушение на това изискване предвидената неустойка е в размер 100% от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на неизпълнение.

Купувачът, ако бъде одобрен от СОС, БНБ и КЗК, се задължава в срок от 5 години да не допуска поставяне на банката под особен надзор или отнемането на банковата лицензия. Предвидената неустойка също е размер на 100% от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на неизпълнение.

Купувачът трябва да изпълни и разработените от него стратегии за интегриране и управление, за финансова стабилност и подкрепа, подробен бизнес план за развитието на банката, както и да изпълни Програмата за заетост и План за развитие на отношенията и услугите на Банката със Столичната община. Всяко нарушение на заложените предварителни условия е обвързано със санкции, съобщиха от СОАПИ. 

„Новито Опортюнитис“ е 100 процента собственост на фонда CAIAC Fund Management AG. В портфолиото на фонда има 70 компании. Стойността на активите на управляваните от CAIAC фондове е близо 1,6 млрд. швейцарски франка. CAIAC Fund Management AG е регистриран през 2007 година в Лихтенщайн и се занимава с управление на фондове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови