„Новито Опортюнитис“ предложи 46 млн. лв. за акциите на СО в Общинска банка

OFFNews 12 декември 2017 в 08:39 3492 0

Единственият кандидат - „Новито Опотюнитис“, да купи дела на Столичната община в Общинска банка, предложи 46 млн. лева, съобщиха от СОАПИ. 

Конкурсната комисия на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции изготви доклад по подадената от „Новито Опортюнитис“ оферта за закупуване на дела на Столичната община в „Общинска банка“ АД, който е в размер на 67,646 % от капитала на банката. 

Докладът ще бъде внесен чрез Надзорния съвет на Агенцията в Столичния общински съвет, който взима решение по сделката. Напомняме, че за финализиране на сделката е необходимо и одобрението на БНБ и КЗК.

Наред с предварителните квалификационни и общи изисквания към потенциалния участник в процедурата, има предвидени още задължителни условия на сделката. В срок от 5 години след прехвърлянето на пакета от акции купувачът е задължен да осигури “Общинска банка" АД да запази седалището си на територията на Република България, за неизпълнението на което е предвидена неустойка от 50% от цената по сделката. За същия период трябва да се гарантира запазването на основния предмет на дейност. При нарушение на това изискване предвидената неустойка е в размер 100% от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на неизпълнение.

Купувачът, ако бъде одобрен от СОС, БНБ и КЗК, се задължава в срок от 5 години да не допуска поставяне на банката под особен надзор или отнемането на банковата лицензия. Предвидената неустойка също е размер на 100 % от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на неизпълнение.

Купувачът трябва да изпълни и разработените от него стратегии за интегриране и управление, за финансова стабилност и подкрепа, подробен бизнес план за развитието на банката, както и да изпълни Програмата за заетост и План за развитие на отношенията и услугите на Банката със Столичната община. Всяко нарушение на заложените предварителни условия е обвързано със санкции. 

„Новито Опортюнитис“ е 100 процента собственост на фонда CAIAC Fund Management AG. В портфолиото на фонда има 70 компании. Стойността на активите на управляваните от CAIAC фондове е близо 1,6 млрд. швейцарски франка. CAIAC Fund Management AG е регистриран през 2007 година в Лихтенщайн и се занимава с управление на фондове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !