Слага ли се край на залаганите бюджетни излишъци, харчени непрозрачно?

OFFNews 14 август 2022 в 19:25 2613 1

Росица Велкова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Росица Велкова

Анонс, че служебният кабинет ще сложи край на порочната практика от десетилетие на правителства на ГЕРБ в бюджета да се залагат занижени приходи и да се планира дефицит и полученият излишък да се харчи непрозрачно в последните седмици на годината, направи служебният министър на финансите Росица Велкова пред БТА.

В интервю за телеграфната агенция тя заяви:

"До края на годината Министерството на финансите ще успее да събере приходите в бюджета, но към момента не очакваме преизпълнение".

Трябва да се положат максимални усилия от двете приходни администрации НАП и Агенция "Митници", за да можем да осигурим и да гарантираме изпълнението на приходите, посочва тя в интервюто, от което е публикувана само малка част, а утре ще бъде публикувано цялото.

"Завършихме юли с излишък в бюджета от 1,5 млрд. лева. Това е много добро изпълнение, но следва да се знае, че в отчета за юли не са влезли ефективно намалените данъчни ставки, които бяха приети с актуализацията на бюджета. Ефектът от това намаление ще се усети през август. Имаме също и увеличени разходи за персонал, от актуализацията на бюджета от юли. А те в двоен размер ще бъдат изплатени през август", отбелязва министър Росица Велкова.

Тя дава и оценка за хода на инфлацията и динамиката на брутния вътрешен продукт, говори за подготовката за еврото, за работата по бюджета за 2023 година, както и за предстоящото емитиране на дълг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови