САЩ предлагат ЕС да комбинира ембаргото върху руския петрол с допълнителни мита и такси

OFFNews Последна промяна на 17 май 2022 в 19:59 2012 5

Петролни кладенци

Европейският съюз би могъл да комбинира налагането на вносни мита и други такси върху руския петрол с планираното, но все още неодобрено постепенно ембарго върху вноса, заяви американският финансов министър Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс и БТА.

Идеята за налагането на мита и такси ще бъде представена на срещата на финансовите министри на страните от Г-7 тази седмица. Тя е икономически по-евтин начин да бъдат намалени енергийните приходи на Москва, като същевременно ще произведе по-бързи резултати, посочват от американското министерство.

Въвеждането на мита ще остави руския петрол на световните пазари и ще ограничи сътресенията, които би предизвикало пълно ембарго, но ще свие приходите на Русия, смятат експерти.

Европейската комисия предложи преди няколко седмици налагането на постепенно ембарго върху вноса на руски петрол в ЕС, но досега разбирателство по въпроса не е постигнато поради съпротивата на няколко държави от Източна Европа, които са силно зависими от руския внос.

Междувременно руският президент Владимир Путин нарече “самоубийство” отказа на европейските страни от руските енергийни ресурси. Той определи като политическо решението на европейските страни да наложат санкции на руския петрол и газ.

"Днес виждаме, че по абсолютно политически причини, заради собствените си амбиции и под натиска на американския сюзерен и европейските страни въвеждат нови санкции на петролните и газовите пазари. Всичко това води до инфлация", коментира той.

Путин подчерта, че някои страни в ЕС няма да могат да се откажат скоро от руските енергийни ресурси. Въпреки това, допълни той, те са си поставили такава задача, като не обръщат внимание на щетите, които вече са нанесли на собствените си икономики.

По думите му високите цени на енергията подкопават конкурентоспособността на голяма част от европейската промишленост, която и без това губи конкуренцията с компаниите от други региони на света. Според Путин заедно с руските енергийни ресурси от Европа ще си отиде и възможността за увеличаване на икономическата активност.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

0

5

Керпеден

18.05 2022 в 10:24

САЩ отмениха ембаргото на петрола от Венецуела от зор, но командват ЕС да въведе ембарго и мита за РФ. Пиндоси сър.

-5442

4

ICF

18.05 2022 в 07:31

Да не стаме само като с газа. Пуснаха санкциите и месец по-късно ЕК пусна инструкции как да се заобиколят.
За неуките, да си направят справка в страницата на ЕК, даже офф-ците бяха препечатали изявлението.

-1167

3

Johnny B Goode

17.05 2022 в 21:28

Не си познал пич.
След година-две бензиноколонката на Европа ще стане бензиноколонка на Китай. След това ще я изядат, защото при китайците прошка няма. А няма да може и да плаши с война вече, щото всички я видяха каква е трагедия и там.
А твоите копейки ще пресъхнат скоро, виж дали можеш се уреди при китайците нещо, ама надали.

-5709

2

Един

17.05 2022 в 21:12

Европа ще се цигани, ще разииграва драми, но накрая всички ще купуват в рубли освен нас :))). Защото нашите са най- продажни.

-1167

1

Johnny B Goode

17.05 2022 в 20:56

Путлер открил топлата вода - решението за ембарго на нефта било политическо.