S&P: Кредитният рейтинг на България остава стабилен

OFFNews 28 май 2022 в 11:47 1275 0

рейтинг

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава стабилна, съобщиха от финансовото министерство.

От рейтинговата агенция очакват, че военният конфликт Русия-Украйна ще причини шок на българската икономика и вследствие на това реалният растеж на БВП през 2022 г. ще се забави до 1,6% спрямо 4,3 % (в прогнозата им от ноември), а бюджетният дефицит ще се удвои до 5% от БВП.

S&P отбелязват, че силните външни и фискални баланси на България ще помогнат за смекчаване на този шок, а стабилният приток на трансфери от ЕС ще подкрепи растежа в средносрочен план.

Стабилната перспектива отразява очакванията на S&P, че българската икономика няма да претърпи големи външни или фискални дисбаланси. По-скоро шокът върху икономиката по линия на военния конфликт ще е временен и икономическият растеж ще се засили от 2023 г., подкрепен от притокa на трансфери от ЕС. S&P очакват това да ограничи нарастването на консолидирания държавен дълг, който ще остане нисък в международен план.

Българската икономика ще бъде засегната от конфликта в Украйна поради високата инфлация, която ще доведе до намаление на разполагаемия доход, по-ниско доверие на бизнеса и потребителите в страната, както и вторични ефекти, произтичащи от по-ниската икономическа активност на най-важните търговски партньори на страната в ЕС. От рейтинговата агенция оценяват, че ситуацията, свързана с прекъснатите доставки на газ от Русия, остава управляема поради продължаващите усилия за диверсификация на доставките и оставащите запаси от газ, които са ниски, но все пак достатъчни. Въпреки това, S&P считат, че високите и растящи нива на инфлация представляват предизвикателство за правителството.

Увеличава се натискът върху публичните финанси, но нетният държавен дълг остава под 20% от БВП и осигурява достатъчно пространство за провеждане на политика.

S&P отбелязват още, че външните рискове са управляеми, въпреки нарастващите дефицити по текущата сметка на фона на покачващите се цени на храните и енергията и бавното възстановяване в туристическия сектор. 

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг при присъединяването на страната към еврозоната, както и при съществено подобрение на баланса по текущата сметка. S&P отбелязват, че биха понижили рейтинга в случай че военният конфликт в Украйна доведе до ограничаване на икономическия растеж на България в средносрочен период.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите