"Росатом" ще удължава живота на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с до 60 г.

Александър Новков Последна промяна на 28 януари 2016 в 15:30 7266 6

Снимка Александър Новков

Руската компания "Росатом" ще удължава живота на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", като срокът на експлоатацията на блока ще се удължи с до 60 години. 

Това стана ясно след края на петнадесетото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, на което беше подписан договорът за удължаване на експлоатацията на блока.

Договорът включва анализи, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкции, системи и компоненти. Възложител е АЕЦ „Козлодуй“, а изпълнител е консорциумът между „Русатом Сервис“ АД, част от "Росатом", и „Риск инженеринг“ АД.

Финансовите параметри на споразумението не бяха разкрити. 

На събитието присъстваха министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Божидар Лукарски и заместник-министърът на правосъдието на Русия Сергей Герасимов.

Министър Петкова увери, че са налице сигурни доставки на газ от Русия. Тя увери, че темата за енергетиката е една от основните в двустранните отношения България и Русия и че днес е бил проведен много конструктивен диалог. 

"Русия е наш много важен партньор в областта на енергетиката. Тя е наш основен доставчик на петрол, на газ, на ядрено гориво. От друга страна, България е много надежден транзитьор на руски газ за Гърция, за Турция, за Македония. Основните акценти в нашата съвместна работа бяха насочени основно към развитието на нашите взаимоотношения в газовия сектор", посочи министър Петкова.

Тя обясни, че по време на заседанието руските ни партньори са били информирани за някои от приоритетите на страната ни в сектора, като възможността за диверсификация на източниците за доставка на природен газ, концепцията за изграждане на газов хъб на територията на България, статута на този проект и това, че той трябва да бъде съобразен с европейските изисквания.

Относно газовия разпределителен център, който трябва да бъде изграден в България, Петкова каза, че е проведен много сериозен дебат и че този проект е от изключително значение, защото ще гарантира сигурност на доставките, както и реален и либерализиран пазар на природен газ. Тя беше категорична, че се обръща много сериозно внимание на възможността руският газ да е един от основните източници на гориво за този хъб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2016 в 19:58

Бреййй... 60 години? Ще има и за внуците на бай Мангал, чок гюзел!

28.01 2016 в 18:17

"Абе те не могат живота на мужиците да удължат до шейсе, камо ли на атомен блок и то савецки." Разсъждава новия вид под социалистически Лумпел е:) как да му разбереш разсъжденията. Стой далече от крушките от тях лъха комунизъм защото а АЕЦ КОзлодуй от онезо времена.

28.01 2016 в 17:13

На тоя блок всички му удължаваха живота неколко пъти досега, но щом още има пари за гепене, да дерзаят.

28.01 2016 в 17:01

Абе те не могат живота на мужиците да удължат до шейсе, камо ли на атомен блок и то савецки.

28.01 2016 в 16:40

Това не мое да е истина!
Фанете вържете асан бояджията, цона общата, иво минджев и останалите платени мекерета, че те като прочетат "новината" от мъка могат да вземат да се побъркат и да решат да... атакуват омразните руски 5 и 6 блокове на "ядец Козлодуй".
Като нищо!

28.01 2016 в 16:32

"Росатом ще удължава живота на 6-и блок на АЕЦ Козлодуй"...докато гръмне!
 
X