"Росатом" ще удължава живота на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с до 60 г.

Александър Новков 28 януари 2016 в 15:30 7943 6

Снимка Александър Новков

Руската компания "Росатом" ще удължава живота на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", като срокът на експлоатацията на блока ще се удължи с до 60 години. 

Това стана ясно след края на петнадесетото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, на което беше подписан договорът за удължаване на експлоатацията на блока.

Договорът включва анализи, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкции, системи и компоненти. Възложител е АЕЦ „Козлодуй“, а изпълнител е консорциумът между „Русатом Сервис“ АД, част от "Росатом", и „Риск инженеринг“ АД.

Финансовите параметри на споразумението не бяха разкрити. 

На събитието присъстваха министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Божидар Лукарски и заместник-министърът на правосъдието на Русия Сергей Герасимов.

Министър Петкова увери, че са налице сигурни доставки на газ от Русия. Тя увери, че темата за енергетиката е една от основните в двустранните отношения България и Русия и че днес е бил проведен много конструктивен диалог. 

"Русия е наш много важен партньор в областта на енергетиката. Тя е наш основен доставчик на петрол, на газ, на ядрено гориво. От друга страна, България е много надежден транзитьор на руски газ за Гърция, за Турция, за Македония. Основните акценти в нашата съвместна работа бяха насочени основно към развитието на нашите взаимоотношения в газовия сектор", посочи министър Петкова.

Тя обясни, че по време на заседанието руските ни партньори са били информирани за някои от приоритетите на страната ни в сектора, като възможността за диверсификация на източниците за доставка на природен газ, концепцията за изграждане на газов хъб на територията на България, статута на този проект и това, че той трябва да бъде съобразен с европейските изисквания.

Относно газовия разпределителен център, който трябва да бъде изграден в България, Петкова каза, че е проведен много сериозен дебат и че този проект е от изключително значение, защото ще гарантира сигурност на доставките, както и реален и либерализиран пазар на природен газ. Тя беше категорична, че се обръща много сериозно внимание на възможността руският газ да е един от основните източници на гориво за този хъб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови