"Газпром" окончателно спря "Южен поток"

OFFNews 20 януари 2016 в 12:00 6607 35

Южен поток
"Газпром" обяви официално прекратяването на "Южен поток"


Публичното акционерно дружество „Газпром“ съобщава за разтрогването на договора по проекта за газопровода „Южен поток“. За това се говори в изявление на компанията, разпространено днес, предава ТАСС.
Бордът на директорите на „Газпром“ е одобрил сключването на споразумение между акционерното дружество „Газпром“ и компанията South Stream Transport B.V. за прекратяването на действието на договора за поръчителство по отношения задълженията на „Газпром експорт“ по споразумението за пренос на газа от 2 октомври 2013 година.
Компанията South Stream Transport B.V. се е съгласила да освободи „Газпром“ АД от изпълнението на всички задължения по договора за поръчителство по отношенията на „Газпром експорт“ по споразумението за пренос на газа от 2 октомври 2013 година и да разтрогне договора за поръчителство, казва се в официалното съобщение на компанията.

Решението на руската фирма означава, че ще бъде закрито дружеството "Южен поток - България", което бе създадено за изграждането на българската отсечка  от проекта.  В него "Газпром" и Българският енергиен холдинг имат по 50% дялово участие.

На 1 декември 2014 г. президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че Русия се отказва от проекта. Шефът на "Газпром" Алексей Милер пък отбеляза, че "Южен поток" не е актуален. През декември 2014 г. италианската компания Saipem, част от групата  Eni - партньор на "Газпром" бе уведомена за спирането на проекта.

На 11 януари 2016 г. руското Министерство на енергетиката опроверга информация на българския вестник "Стандарт", че проектът може да бъде възстановен. 

"Южен поток" бе на стойност 15.5 млрд. евро и трябваше да доставя в Европа 67 млрд. куб. м газ в Европа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!