"Газпром" окончателно спря "Южен поток"

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2016 в 12:00 6050 35

Южен поток


Публичното акционерно дружество „Газпром“ съобщава за разтрогването на договора по проекта за газопровода „Южен поток“. За това се говори в изявление на компанията, разпространено днес, предава ТАСС.
Бордът на директорите на „Газпром“ е одобрил сключването на споразумение между акционерното дружество „Газпром“ и компанията South Stream Transport B.V. за прекратяването на действието на договора за поръчителство по отношения задълженията на „Газпром експорт“ по споразумението за пренос на газа от 2 октомври 2013 година.
Компанията South Stream Transport B.V. се е съгласила да освободи „Газпром“ АД от изпълнението на всички задължения по договора за поръчителство по отношенията на „Газпром експорт“ по споразумението за пренос на газа от 2 октомври 2013 година и да разтрогне договора за поръчителство, казва се в официалното съобщение на компанията.

Решението на руската фирма означава, че ще бъде закрито дружеството "Южен поток - България", което бе създадено за изграждането на българската отсечка  от проекта.  В него "Газпром" и Българският енергиен холдинг имат по 50% дялово участие.

На 1 декември 2014 г. президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че Русия се отказва от проекта. Шефът на "Газпром" Алексей Милер пък отбеляза, че "Южен поток" не е актуален. През декември 2014 г. италианската компания Saipem, част от групата  Eni - партньор на "Газпром" бе уведомена за спирането на проекта.

На 11 януари 2016 г. руското Министерство на енергетиката опроверга информация на българския вестник "Стандарт", че проектът може да бъде възстановен. 

"Южен поток" бе на стойност 15.5 млрд. евро и трябваше да доставя в Европа 67 млрд. куб. м газ в Европа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.01 2016 в 22:22

Аферим примера за Русия който си дал е за 1.4 не за 1.8. А и не мога да разбера защо си мислиш че в Русия екстрите не се плащат? А и какво те спира да скокнеш до Москва ако разликата е такава каквато казваш и да си купиш колата на половин цена дори с докарването ще си на плюс? И още нещо ако цената е за декември значи вече не е актуална рублата доста поевтиня от тогава.

20.01 2016 в 19:31

Южен поток никога не е бил рентабилен за България.
Тук има малко анализи по въпроса (без конкретни цифри): http://sofiaglobe.com/2014/08/20/where-is-the-proof-that-south-stream-is-beneficial-to-bulgaria/

Where is the proof that South Stream is beneficial to Bulgaria?
Written by Ilian Vassilev on August 20, 2014


iСиктир бе! Стига с тоя дропльо дето е известне с това, че бил известен. Тоя 12 години след последната си нормална работа се представя като "бивш посланик на България в Москва". Ами че той беше такъв през 2004!
...Магистър по международни отношения от ВИИ "Карл Маркс". През 1981–1990 г. по времето на комунистическия режим е сътрудник в Международния отдел на БЗНС.

ха-ха-хахххх!
Стига с тоя пинокио де!

20.01 2016 в 19:25

"Аферим нещо си в грешка на Пасата цената при нас е от 45 000 лева..."


@Краси, де да бях. Новия Passat Variant Highline 1.8TSI BMT, с DSG 7 започва от 60хилки. Като избереш цвят, обгрев на стъклата, мат, салон, хубава музика и панорамен шибидах минава 73хил. Същото в руско представителство е около 2,1млн рубли. И това е цена от началото на декември 2015г.
С мито, което ние в ЕС нямаме.

20.01 2016 в 19:03

Ако някой си мисли че нещо зависи от София (без значение кой е на "воланья") да ходи да се прегледа по-обстойно и да взима мента, глог, валерян Четете малко Иво Христов. (И да не забравяте аз съм върл комунист подкрепям Ленин Сталин и Русия, че и взимам не малко пари да правя пиар в българските новинарски сайчета.)

20.01 2016 в 18:42

Песен на путинките за газопровода
/музика – от „Телефонна любов“ на Васил Найденов;
свири оркестър Газпром с диригент – Вл. Вл. газПутин/


Газ-тръба все ни свързва, газ-тръба ни дели.
Ако ти заговориш, аз пресмятам пари,
колко в евро ще гепна с тази руска тръба,
не, не мога да мигна, не, не мога да спя.

Припев:
Ти ще дойдеш тук, аз зная, нищо че съм затруднен,
целият съм с газ изпълнен, гадно почвам да воня.
Аз не мога да измамя, всички в моята страна,
само болни във главата, хващам с газова лъжа.
Ти ти ти, ти ти ти, ти ти ти, газна тръба
Ти ти ти, ти ти ти, ти ти ти, руска мечта


Ако аз заговоря, ти отсреща крещиш,
ти не можеш, не чуваш, мойта вярност нали.
Ех, да мога да взема таз тръба със гъза
и със нея да поря и море и земя.

Припев.....

За да можеш ти после, мойта малка земя,
да въртиш като грил, с тази газна тръба
и да искаш от всички, и жени, и деца,
да ти плащат солено, твойта руска игра.

Припев.....

Аз те искам до мене, като тиха шепня,
на излизаща дълго, мързелива пръдня,
за да стопляш леглото ми в самотната нощ,
не, не мога без тебе, не, не мога да спя.

Припев.....

20.01 2016 в 18:20

Никой няма да даде през село България (с население 2 квартала в Истанбул) да мине капка газ, нефт и прочие горива, не го ли разбрахте това. В момента България е със статут по нисък от северна Африка. Само Плевнята си мисли, че сме геополитически център кръстопът на целия свят. От тук минават само проститутки, бржанци и ефтина дрога. Парсата се обира на запад. Минава също боб, картофи и банани. Да живей! евроатлантическата дружба, братя и сестри. Гуедайте теуевизора с 200 канала HD и всичко че се опраи - само търпение.

20.01 2016 в 18:19

те като са били гонени ,прокудени,гладни -изведнъж ги обраха .Пита се в задачата какво може да вземеш от един сиромах освен миризливи гащи...,Друго злато и пара при бедняци няма,значи те са -ТРАФИКАНТИ ,МАМИЦАТА ВИ МРЪСНА, те ограбиха своите сънародници и с пачките в Европа..гнусна история,но от тях какво да очакваш....

20.01 2016 в 18:16

Аферим нещо си в грешка на Пасата цената при нас е от 45 000 лева(2 041 000 рубли което при разликата в големината на пазарите не е разлика, а и трябва да се съобразяват с покупателната способност на населението със заплата от 6200 рубли или 136 лева едни 170 000 рубли не са голяма разлика), а не 70 000 лева. Или по стар помиарски обичай взимаме най - ниската цена в Русия и най - високата в България и обясняваме колко сме зле в България. Нищо че между колата за 40 и за 70 бона няма почти нищо общо важното е да се следват опорните точки.

20.01 2016 в 18:16

Южен поток никога не е бил рентабилен за България - Краси е напълно прав за това.

Тук има малко анализи по въпроса (без конкретни цифри): http://sofiaglobe.com/2014/08/20/where-is-the-proof-that-south-stream-is-beneficial-to-bulgaria/

Информацията, която беше налична, указваше, че проектът ще се финансира от части от България. Тъй като ние пари нямам, ще ги вземем на заем от Русия, и после им ги даваме обратно, понеже по договор подизпълнителите са руски компании. Реалистично след няколко десетилетия щяхме да излезем на чисто. Това при положение, че тръбата се ползва. Друг въпрос е, че не е ясно колко газ може да бъде транспортиран през тръбата и дали Русия няма да предпочете да ползва Украйна, Германия и т.н. в зависимост от къде е по-евтино.

20.01 2016 в 17:36

Има една елементарна, но и фундаментална причина за отказа на Гъзпром - нямат пари.
При тия цени на енергоносителите бая прокти дадоха фира и не само руски, но и на много други нефтодобиващи и нефтопреработвателни компании.
Русия слага на тезгяха и реже.
Вие наясно ли сте (макар това да не е в отношение към Гъзпром), че за да си балансират бюджета трябва да направят 10% намаление на бюджетните разходи. някой може ли да си представи какво значи това?