Реформатори питат Лукарски за разликата в цените на горивата

OFFNews 18 декември 2015 в 13:11 4537 6

Снимка БГНЕС, Архив

Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Депутатите от Рефрорматорския блок Мартин Димитров и Петър Славов внесоха пореден въпрос към изпълнителната власт, с който търсят причината за явното несъответствие между понижаващата се цена на петрола в световен мащаб и цените на горивата у нас.

След поредицата въпроси към вицепремиера Томислав Дончев и министър Владислав Горанов, депутатите внесоха и въпрос към министър Божидар Лукарски.

В своя въпрос Димитров и Славов питат каква е икономическата обосновка за съществената разлика от 20 стотинки и повече в цените на горивата в България през месец декември спрямо края на месец януари 2015 година, при значително по-ниска цена на петрола и еднакви нива на акцизни и данъчни ставки.

Високите цени на горивата са пречка пред растежа на икономиката и повишават цените на почти всички стоки. Това е и причината те да бъдат една от основните теми за двамата депутати.

Ръководството на Народното събрание отхвърли въпроса поради твърдяно несъответствие с Правилника за организацията и дейността на парламента. Според отказа, въпросът на двамата депутати за цените на горивата през месец декември 2015 година вече е задаван и министър Лукарски е отговорил през месец септември 2015 година.

Димитров и Славов обявиха, че внасят отново въпроса си с изричното настояване ръководството да не го отхвърля. „В противен случай бихме могли да предположим, че някои министри са пазени от неудобни въпроси“, обосноваха се те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews