Избират нова КЗК заради цените на горивата

OFFNews 25 септември 2015 в 19:21 2439 1

Мартин Димитров

До края на месеца или през октомври ще бъде избран нов състав на Комисията за защита на конкуренцията. Причината е, че настоящата Комисия е ограничила дейността си по отношение на сектора на горивата само до писане на доклади.

Това обяви пред bTV депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Той подчерта, че с колегите си от Реформаторския блок имат и предложение да не могат да се преизбират стари членове на КЗК отново в Комисията.

През 2011 г. регулаторният орган в Румъния е открил картел на пазара на горивата и е наложил глоби в размер на милиони, обясни Димитров.

Дизелът в България е четвъртият най-скъп в Европа, а цената на бензина е на пето място. Когато отклонението е спрямо средната цена, конкуренцията е изкривена, обясни депутатът.

Димитров каза още, че през 2011 г. 80% от акцизните складове за гориво са били на една фирма. С налагане на високи наеми, тази фирма може да контролира вноса. Финансовият министър Владислав Горанов трябва да ни даде данни за 2015 г., коментира той.

Депутатът подчерта, че вносът на горива може да се улесни, но са необходими законови промени, с които да стане възможно неизползвани обекти на държавния резерв да станат държавни акцизни складове.

Освен това митниците предлагат да се въведе отложено плащане на ДДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!