Quantcast

Разговорите по телефон поевтиняват заради формулата на изчисляване

OFFNews Последна промяна на 23 януари 2014 в 08:57 3481 1

Разгоровите ще поевтинеят от 1 април.
Разговорите ще поевтинеят от 1 април.

Цените на телефонните разговори ще се понижат от началото на април, обяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков пред bTV.

Намалението идва от промяната на формулата за изчисляване на тарифите. Досега в много от плановете потребителите са плащали по система "60 секунди плюс една", т.е разговори от по 10 секунди са се отчитали за минута.

Сега влиза в сила новото тарифиране "30 плюс 1". Задължително всеки разговор ще се отчита с продължителност не повече от 30 секунди, а ако е по-дълъг, всяка следваща секунда ще се плаща реално. Операторът също така може да прецени да отчита не минимум 30, а например минимум 10 секунди.

„Никой не задължаваше операторите да тарифират 60 + 1, но имаха доминиращо положение на пазара. Изменихме общите условия, за да защитим правото на потребителите”, уточни Божков.
Той поясни, че операторите вече ще са задължени лимитът за мобилен интернет да е 50 лв. и после да изключват абоната. А при 50% от кредитния лимит са длъжни да ви информират.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2014 в 11:11

Значи признаваме картел, а 1вият оператор беше ли досадно дълго време монополист?