Пускат отново спрените влакове

OFFNews 14 януари 2015 в 21:59 11776 9

Спрените влакове ще бъдат пуснати отново, а нови няма да бъдат спирани. Това реши транспортната комисия в парламента, която заседава извънредно в сряда.

На заседанието на комисията беше решено още Министерството на финансите да върне орязаните 40 млн. лева в бюджета на БДЖ.

Транспортният министър Ивайло Московски ще се срещне с финансовия министър Владислав Горанов в петък за преговори по въпроса.

Пускането на спрените влакове обаче ще може да се случи едва след оценка на състоянието на подвижния състав, обясни Московски.

Транспортната комисия реши още, че до четири месеца трябва да бъде одобрена национална стратегия за държавните железници. Планът за оздравяване на БДЖ пък трябва да е готов до февруари.

В понеделник БДЖ спря 38 влака и съкрати маршрутите на други 10 композиции. След това решение жителите на Габрово и Карлово, които са най-засегнати от промените, организираха подписка срещу спирането на влаковете, а железничарите в Горна Оряховица заплашиха с протест.

Областните управители на Габрово и Велико Търново пък внесоха в Народното събрание искане за пускане на четири от спрените влакове.

Беше планирано през февруари да бъдат спрени още 81 влака.

Още през декември Ивайло Московски обяви, че при намаляване на държавната субсидия за БДЖ ще се наложи спиране на влакове и съкращаване на служители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!