Променят правилата на извънредното положение заради сезонните работници

Александра Маркарян Последна промяна на 14 април 2020 в 12:05 6390 1

Правилата, по които функционира държавата в условията на извънредно положение, ще бъдат променени, а изискването за това е поставило правителството към здравния министър със свое решение от вчера, 13 април.

Промяната ще касае сезонните земеделски работници - става ясно от публикувано Решение №251 на Министерския съвет за промени в издадените заповеди от министъра на здравеопазването за извънредното положение във връзка с осигуряване на безпрепятствен достъп до транспортните средства, превозващи сезонни работници до обработваемите селскостопански площи.

Целта му е те да могат да пътуват безпрепятствено до обработваемите селскостопански площи. РМС изисква от министър Кирил Ананиев да направи промяната, считано от утре, 15 април.

Текстът на решението гласи:

1. Министърът на здравеопазването да направи необходимите промени в издадените заповеди за извънредното положение, считано от 15 април 2020 г., с които да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи.

2. Транспортните средства по т. 1 да бъдат дезинфекцирани в населените места, от които тръгват, и работодателите да осигуряват на работниците лични предпазни средства – маски и ръкавици.

3. Водачите на транспортни средства, превозващи сезонни работници, да се легитимират със служебни бележки, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност или от регистрирани земеделски стопани, които да съдържат маршрута и списък на пътниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1910

1

Georgi Gracata

14.04 2020 в 19:01

Пореднота тъпота,не можеш да отидеш на 10 километра от София до вилата да си набереш марули и чесън,а пускаме безразборно движение.