Прогноза: прекратяват договорите на американските централи в "Марица изток" до декември

OFFNews 14 май 2018 в 12:01 3454 0

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев очаква до края на годината дългосрочните договори с двете американски централи от комплекса "Марица-изток" да бъдат прекратени.

"Договорите трябва да се развалят, да ги няма и тези централи трябва да продават енергията си на свободен пазар, така както всички други, Моята прогноза е, че това ще се случи до края на годината", коментира Добрев пред БНР.

Той каза още, че парламентът би трябвало да даде мандат на правителството за преговори със стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", като условието е да няма държавна гаранция за проекта. 

"Има заявен интерес от страна на Китайската национална компания. Дали този интерес е сериозен, ще стане ясно, когато се стартира процедура за избор на стратегически инвеститор. За да се стартира такава процедура,
Министерският съвет трябва да предложи на Народното събрание вариант за стартиране на преговори с потенциални инвеститори. Арбитражното дело приключи преди две години. Две години ние сме с собственици на оборудването и затова трябва да преминем към опит за решаване на казуса с това съществуващо оборудване", обясни той.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика коментира и дали е възможно последните промени в Закона за енергетиката да спрат сделката за ЧЕЗ. По думите му, за да може КЕВР да се произнесе по сделката, трябва да се определят критериите, по които да се одобряват или не подобни сделки.

"Ако не се направят критериите до месец-два, то тогава вероятно ще се изпусне срокът, в който те ще могат да се приложат за тази сделка и ще важат само за някакви други сделки. Могат да бъдат критерии, подобни на критериите в стратегията за приватизация на самите ЕРП-та", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови