Продадоха кораба ''Вера Су'' за 276 000 долара

OFFNews 20 декември 2022 в 17:18 1204 2

корабът Вера Су

Снимка БТА/Димитър Апостолов, архив

От министерството уточниха, че корабът е купен на предварително обявената тръжна цена от 276 000 долара без ДДС.

Търговско дружество е закупило кораба "Вера Су", съобщиха от Министерството на транспорта.

Фирмата, чието име не се съобщава публично, е била единствената, подала оферта за участие в поредния търг за продажбата на кораба. Той се проведе днес в сградата на Изпълнителна агенция "Морска администрация" – Варна.

От министерството уточниха, че корабът е купен на предварително обявената тръжна цена от 276 000 долара без ДДС.

Операцията по спасяването на "Вера Су" струваше над два милиона лева. 36 дни корабът беше заседнал край местността "Яйлата", а на 26 октомври 2021 г. акцията по изтеглянето на кораба беше прекратена успешно. Целият карбамид беше претоварен на самоходен шалан. След олекотяването плавателният съд промени положението си и позволи изтегляне. 

В началото на годината стана ясно, че застрахователят на кораба е "изчезнал", а държавата си търси 2,5 млн. лева. Тогавашният министър на транспорта Николай Събев обяви, че за страната най-изгодно ще бъде корабът да бъде нарязан и продаден за скрап. "Възможност за препродажба няма, тъй като щетите по него са значителни и ще погълнат солидна сума", прогнозира тогава той.

Представители на държавата изразиха надежда, че е възможно продажбата на "Вера Су" да покрие поне половината от тази сума. Поради липса на кандидати за обявените по-рано тръжни процедури обаче, цената на кораба беше намалена почти наполовина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика