Застрахователят на 'Вера Су' изчезна, правителството го търси за над 2,5 млн. лв.

Според транспортния министър Николай Събев най-изгодно за страната ни е корабът да бъде нарязан за скрап

Йорданка Веселинова 07 януари 2022 в 18:59 14270 2

Снимка архив

Застрахователят на заседналия край местността Яйлата товарен кораб "Вера Су" е неоткриваем и министерството няма никакъв контакт с него, съобщи министърът на транспорта Николай Събев пред журналисти след края на изслушването си в пленарната зала на Народното събрание. 

Министърът обяви, че на страната трябва да ѝ бъдат изплатени над 2,5 млн. лв. за изваждането на заседналия кораб, както и че след като на 23 декември 2021 г. собственикът се отказа от плавателния съд, то парите ще се търсят от застрахователя. И допълни, че транспортното министерство прави всичко възможно, за да го издири.

Николай Събев уточни, че ще започне работа за промяна на законодателството, за да може при случаи като този държавата да има възможност да се разпорежда с плавателния съд, което сега е невъзможно.

По думите му за страната най-изгодно ще бъде корабът да бъде нарязан и продаден за скрап. Възможност за препродажба няма, тъй като щетите по него са значителни и ще погълнат солидна сума.

Събев коментира още и темата за откриване на самолетна връзка София-Скопие. Министърът съобщи, че вече има две "достатъчно сериозни" оферти от авиокомпании. Към момента не са провеждани разговори с властите в Скопие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

08.01 2022 в 00:23

Нещо не хващам идеята, 1млн кг желязо по 80ст са 800 000лв...къде излиза сметката спрямо 2,5млн долара? Месец и нещо бившата държава България (която още обира "гражданите" си с данъци) ни показваше гротескно, че не може да спаси морето си от отровите на потъващ кораб...защото е разграден двор, превърнат в сметище на европейски страни. Няма Гражданска защита, няма техника, обучени хора...разчита се на "доброволци" фърфолаци, които могат да се "включат" в спасителни операции, що получат тревожен смс? Колко от тях отидоха да вадят кораба с взети под наем каяци?