Правителството решава днес за КТБ

Александра Маркарян 15 октомври 2014 в 07:28 2845 0

Правителството ще обсъди днес позицията на страната по наказателната процедура, която Европейската комисия започна заради КТБ и ТБ "Виктория". Двете банки са поставени под специален надзор от юни и вложителите нямат достъп до средствата си.

Кабинетът ще разгледа доклад на министъра на финансите, с който ще бъде одобрена българската позиция в отговор на официалното уведомително писмо от Генералния секретариат на Комисията във връзка с въвеждането на правото на ЕС в областта на гарантирането на влоговете в банките.

ЕК откри наказателна процедура срещу страната ни заради неправилното транспониране на член 1, параграф 3 и член 10, параграф 1 от Директива 94/19/ЕО (Директивата относно схемите за гарантиране на депозити), както и за неспазване на принципа за свободно движение на капитали съгласно член 63 от ДФЕС. ЕК изпрати уведомително писмо до България, от което стана ясно, че България е длъжна да отговори до 15 октомври.

Основният проблем, според ЕК, е, че държавата вече близо четири месеца след затварянето на Корпоративна търговска банка (на 20 юни 2014) не изплаща парите на вложителите, което е в разрез с европейските правила. 

Съгласно решение на БНБ от 16 септември 2014 г. обаче няма да се вземе никакво решение преди края на ноември.

Как България нарушава Директивата?

В Директивата относно схемите за гарантиране на депозити е предвидена процедура от три стъпки, за да се даде възможност на схема за гарантиране на депозитите да изплати вземанията на вложителите. Те са:

1. Компетентният орган се уверява, че депозит, който е дължим и платим, не е бил изплатен от кредитна институция.

2. В рамките на пет работни дни след това заключение, компетентният орган трябва да определи дали съответната кредитна институция изглежда неспособна за момента, по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити, които са дължими и платими и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи.

3. Схемата за гарантиране на депозити трябва да е в състояние да изплати надлежно доказаните вземания на вложителите в рамките на 20 работни дни, след като компетентният орган е взел своето решение.

Според българското законодателство изплащане на гарантираните депозити може да започне само ако централната банка е отнела банковия лиценз на съответната институция. Директивата относно схемите за гарантиране на депозити обаче не съдържа такова изискване. Неналичността на депозитите е достатъчна, за да се задейства схемата за гарантиране на депозити. В разглеждания случай депозитите са неналични от три месеца. Съгласно общите принципи на правото на ЕС националните органи са длъжни да прилагат Директивата дори при наличието на противоречащи разпоредби в националното право, подчертават от ЕК.

От Министерството на финансите казаха за OFFNews вчера, че докладът няма да бъде публикуван, но информация ще бъде предоставена след заседанието на Министерския съвет днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!