ЕК започва наказателна процедура срещу България заради КТБ

OFFNews 25 септември 2014 в 13:20 16957 9

Европейската комисия открива наказателна процедура срещу България за това, че не е започнала да изплаща депозитите в КТБ, съобщи пресслужбата на ЕК.

Процедурата за нарушение се открива срещу България заради неправилното транспониране на член 1, параграф 3 и член 10, параграф 1 от Директива 94/19/ЕО (Директивата относно схемите за гарантиране на депозити), както и за неспазване на принципа за свободно движение на капитали съгласно член 63 от ДФЕС, се казва в съобщението.

"Комисията очаква да се предостави незабавен достъп на вложителите до сумата от банковия им депозит, на която имат право", се казва в съобщението. Вложителите в КТБ би трябвало да имат достъп до парите си, когато те са в депозити до 100 000 евро (196 000 лева) и не са по договори, предвиждащи преференциални лихвени условия, т.е. по-високи лихви от стандартните за банката.

В същото време вложителите нямат достъп до сметките си от 20 юни, когато Корпоративна търговска банка с мажоритарен собственик Цветан Василев бе поставена под специален надзор и затворена от Българската народна банка с мотив "риск от неплатежоспособност". Съгласно решение на БНБ от 16 септември 2014 г. няма да се вземе никакво решение преди края на ноември.

"Като се имат предвид тежките последици за домакинствата и дружествата, службите на Комисията поддържаха тесен контакт с българските власти през последните няколко седмици, за да помогнат за намирането на подходящо решение. Настоящото положение може да подкопае общественото доверие в схемата за гарантиране на депозити в България", подчертават от Комисията.

Европейската комисия вече е изпратила уведомително писмо до България, което е първият официален етап на процедурите за нарушение. България е длъжна да отговори до 15 октомври.

Как България нарушава директивата?

В Директивата относно схемите за гарантиране на депозити е предвидена процедура от три стъпки, за да се даде възможност на схема за гарантиране на депозитите да изплати вземанията на вложителите. Те са:

1. Компетентният орган се уверява, че депозит, който е дължим и платим, не е бил изплатен от кредитна институция.

2. В рамките на пет работни дни след това заключение, компетентният орган трябва да определи дали съответната кредитна институция изглежда неспособна за момента, по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити, които са дължими и платими и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи.

3. Схемата за гарантиране на депозити трябва да е в състояние да изплати надлежно доказаните вземания на вложителите в рамките на 20 работни дни, след като компетентният орган е взел своето решение.

Според българското законодателство изплащане на гарантираните депозити може да започне само ако централната банка е отнела банковия лиценз на съответната институция. Директивата относно схемите за гарантиране на депозити обаче не съдържа такова изискване. Неналичността на депозитите е достатъчна, за да се задейства схемата за гарантиране на депозити. В разглеждания случай депозитите са неналични от три месеца. Съгласно общите принципи на правото на ЕС националните органи са длъжни да прилагат Директивата дори при наличието на противоречащи разпоредби в националното право, подчертават от ЕК.

"Наложеният от българските органи специален надзор над съответните банки (бел. ред. КТБ и ТБ "Виктория") изглежда представлява неоправдано и непропорционално ограничение на свободното движение на капитали. Комисията отбелязва по-специално, че двете банки са били поставени под специален надзор с пълно преустановяване на плащанията и банковите дейности, въпреки че националното право позволява мерки с по-ниска степен на намеса, т.е. избор между пълно и частично преустановяване на плащанията и ограничаване на дейностите", пишат още от Еврокомисията.

В допълнение Комисията припомня, че правото на ЕС има преимущество пред националното право. В същото време съответните разпоредби на Директивата относно схемите за гарантиране на депозити, които са безусловни, достатъчно ясни и прецизни, могат при определени условия да предоставят права на физически лица и предприятия. За правоприлагането на тези права е възможно да бъдат предявени искове срещу съответните органи пред национален съд с цел да се получат плащания по отношение на неналичните депозити съгласно член 10, параграф 1 от Директивата относно схемите за гарантиране на депозити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!