Правителството клекна: 36 заплати накуп за миньорите, ТЕЦ-овете ще работят до 2038 г.

Столът на енергийния министър Румен Радев вече се клати

Йорданка Веселинова 29 септември 2023 в 14:17 9447 14

Снимка БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

Енергетици протестират на магистрала "Тракия". Причината са териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони

Създава се държавно предприятие, в което ще бъдат преназначени съкратените от мините и ТЕЦ-овете. Хората, които все пак решат да напуснат, ще получат накуп по 36 заплати.

За това са се съгласили на извънредна среща Асен Василев, Делян Пеевски и Бойко Борисов. Междувременно Министерският съвет се готви на извънредното си заседание този следобед да приеме териториалните планове и утре да ги изпрати на Брюксел. 

Решението за обезщетенията и създаването на държавно предприятие е взето на извънредна лидерска среща между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС с участието на финансовия министър Асен Василев и Делян Добрев. За постигната договорка предстои да бъдат уведомени и синдикатите.

След срещата говориха само лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и неформалният такъв на ДПС - Делян Пеевски. Те съобщиха, че Асен Василев е потвърдил, че до 2038 г. ТЕЦ-овете ще работят. Енергетиците, които искат да напуснат, ще получат накуп по 36 заплати, като средствата ще дойдат от бюджета. За да бъдат разкрити работни места, ще се създаде държавно предприятие, което ще се занимава с "рекултивация на мините и други дейности", съобщи Пеевски. Освен това на териториите на мините и върху язовирите няма да се изграждат фотоволтаици, които не осигуряват разкриването на достатъчен брой работни места. Предвижда се обаче улеснена процедура за поставянето им върху покривите на молове, паркинги и други сгради.

Междувременно бе проведен и извънреден председателски съвет, на който бе обсъдено проекторешението на БСП, ИТН и "Възраждане", в което се предлага НС да задължи МС да проведе преговори с Брюксел за удължаване на срока за представяне на проектните планове. Очаква се по време на заседанието на комисията текстът да бъде отхвърлен, научи OFFNews. Причината - искането за удължаване на срока може да блокира изобщо достъпа на България до средствата за справедлив преход.

Столът на енергийния министър се клати

"Да се надяваме, че енергийният министър ще се прибере най-сетне и ще си поеме ресора" - с тези думи лидерът на ГЕРБ Борисов нападна Румен Радев и даже намекна за вероятността да се поиска оставката му.

Вчера той заяви, че това не трябва да се случи, защото било "некоалиционна практика". Днес обаче за пореден път промени мнението си.

В същия дух последва и изказване на санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски:

"Енергийният министър къде е? Бил на някакво пътуване. Да се прибере и да си върши работата. Надяваме се да си я свърши и да бъде веднага тук. Нека си свърши работата. Ако не може - логичното е той сам да си тръгне. Затова е енергиен министър, да си върши темите."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

14

GB

30.09 2023 в 19:01

p.s.,

Очевидно грешни сметки, според това заглавие: ????????????
____________

Кабинетът прие въглищния преход, обеща до 150 хил. лв. на напускащи миньори _____________

135

13

Far Rider

30.09 2023 в 14:27

Денкоглу пак го извади голям, ама съвсем мек! Раздава ли раздава народната пара! Нали и той ще се облажи! ОЩе от първите дни ми стана ясен. Ама ми слагахте минуси като го написах! Пригответе се за нови данъци и още по-високи цени! Някой трябва да изкара парите за зърнарите, за кюмюрджиите!

1236

12

БотоксПутю

29.09 2023 в 19:00

Казват, че намагнитения Шиши карал влака?
"Енергийният министър къде е? Бил на някакво пътуване. Да се прибере и да си върши работата. Надяваме се да си я свърши и да бъде веднага тук. Нека си свърши работата. Ако не може - логичното е той сам да си тръгне. Затова е енергиен министър, да си върши темите."

22548

11

dolivo

29.09 2023 в 18:25

височко ми се вижда 3 години зарплати

но понеже има синдикати и протести, популиста посяга към обезщетението като инструмент

има и добра страна, който се навие, няма повече претенции, един вид си плащаме да ги разкараме

а туй че ще си изпият парите и като свършат няма какво да правят, друг въпрос

2073

10

Johnny B Goode

29.09 2023 в 17:08

Това решение е противоконституционно, нарушава принципа за равенство между държавната и частната собственост.
Ако утре някоя частна фирма не е ефективна и фалира, защо не и приберат работниците на ясла в държавна компания и не им дадат по 36 заплати когато им писне и решат да се пенсионират?
Или както се казваше в оня филм от соц времето - за кучета и котки може, за прасета не може.

17439

9

мнение от IP

29.09 2023 в 16:48

Както обикновено никога нищо няма да се променя.Пеевски, който не ходеше с години на работа, държи сметка къде е енергийния министър. А блестящият му изказ направо кърти. Ходил ли е на училище първите четири години?!

2073

8

Johnny B Goode

29.09 2023 в 16:46

Целта на икономиката не е да се държат на заплата тумба дюмбели, които не искат да се преквалифицират и да си намерят друга работа.
С това мислене не Американците, ами Индийците не знам кога ще ги стигнем.

2073

7

Johnny B Goode

29.09 2023 в 16:42

Затваряйте я тази държава, бе!
Дайте на всеки по 36 заплати и да се изнасят всички.

1005

6

ПР

29.09 2023 в 15:49

Аз на друг Румен Радев бих искал столът да се клати.
Иначе-както при зърнарите.Каквото поискаха с тракторите-получиха.Солидарно от българите.Правителството клекна./ако и кусурите,Иван Костов,трудно клякаше,по спомени мои/.
Държавно предприятие щели да правят,кооператив за безмислици някакъв.Кой ще го издържа тоз мастодонт?Пак ние.За мен,ни Бюджет има,ни Държавно-това са събраните от нас пари през непреки и преки данъци,пари.Политиците само ги харчат/или крадат,при нужда.Очаквам самосвалите на пътищарите към 03.10."Двойно кинти за пътищата-строеж и подръжка!"Ако може авансово за 2 години напред!Иначе,отидоха на Данчето пренаредените павенца!После ще е време за алибеговците-0 ДДС за кръчмите,които са гръбнакът на икономиката ни!И т.н.,и т.н.Денков клекна.
Не съм особено щастлив.

723

5

user4eto

29.09 2023 в 15:27

А от изказванията на прасето лъха толкова простотия, че не е за четене.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика