Петролът вече е по-евтин, отколкото преди Русия да нападне Украйна

Реално е цената да падне под 90 долара за барел

OFFNews 05 август 2022 в 09:03 11740 8

бензин

Снимка Архив

Световните цени на петрола се понижиха днес до най-ниските си нива отпреди нахлуването на Русия в Украйна през февруари, тъй като търговците се опасяват от възможността за икономическа рецесия по-късно тази година, която може да намали търсенето на този енергиен източник.

Световните цени на петрола се понижиха днес до най-ниските си нива отпреди нахлуването на Русия в Украйна през февруари, тъй като търговците се опасяват от възможността за икономическа рецесия по-късно тази година, която може да намали търсенето на този енергиен източник, предаде БГНЕС, позовавайки се на Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол тип Брент се понижиха с 2,66 долара, или 2,75%, до 94,12 долара, което е най-ниската стойност от 18 февруари насам. Фючърсите върху суровия петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижиха с 2,34 долара, или 2,12 %, до 88,54 долара, което е най-ниската стойност от 2 февруари. Спадът на цените на петрола може да донесе облекчение на големите държави-потребители, включително САЩ и страните от Европа, които настояват производителите да увеличат добива, за да компенсират ограничените доставки и да се борят с бушуващата инфлация.

В началото на годината цената на петрола се повиши до над 120 долара за барел. Внезапното възстановяване на търсенето от най-мрачните дни на пандемията COVID-19 съвпадна с прекъсванията в доставките, породени от санкциите срещу основния производител Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Продажбите днес последваха неочакваното нарастване на запасите от суров петрол в САЩ през миналата седмица. Запасите от бензин, които са косвен показател за търсенето, също отбелязаха неочаквано увеличение, тъй като търсенето се забави под тежестта на цените на бензина от близо 5 долара за галон, съобщиха от Администрацията за енергийна информация.

"Изглежда, че слабостта от сряда след по-слабото от очакваното предполагаемо търсене на бензин в САЩ, заедно с пробива на техническите нива на подкрепа в четвъртък, повлече петрола надолу", каза Джовани Стауново, анализатор в UBS.

Перспективите пред търсенето остават помрачени от нарастващите притеснения за икономическия спад в САЩ и Европа, дълговите затруднения в развиващите се пазарни икономики и строгата политика на нулев COVID-19 в Китай, най-големия потребител на петрол в света.

"Пробив под 90 долара сега е съвсем реална възможност, което е доста забележително, като се има предвид колко свит остава пазарът и колко малко възможности има за облекчаване на този проблем", каза Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в Oanda в Лондон.

"Но говоренето за рецесия става все по-силно и ако тя се превърне в реалност, това вероятно ще доведе до преодоляване на част от дисбаланса."

В четвъртък Английската централна банка (АЦБ) повиши лихвените проценти и предупреди за рисковете от рецесия.

Споразумението на ОПЕК+ от сряда за повишаване на целта за добив със 100 000 барела дневно (бр.) през септември, което се равнява на 0,1% от световното търсене, беше оценено от някои анализатори като неблагоприятно за пазара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3667

8

fik1

05.08 2022 в 11:13

едва ли, по-скоро ще падне още съвсем малко, добре дошъл в капитализма дано не ти пари много водата, както казах ходи в СССР, там нямат този проблем, всичко им е перфектно, особено бъдещето

-7325

6

Ооо, значи и бензина ще стане по- евтин от колкото преди СВО?!

4038

5

Moirae

05.08 2022 в 09:36

КЗК? А т.н. български държавен представител в Лукойл? ДПС и ГЕРБ блокираха законопроекта за проветряване на тази мафиотска плесен.

2550

4

alfakentavur

05.08 2022 в 09:36

Повече време трябва, но и с газа ще стане същото.

-3667

3

fik1

05.08 2022 в 09:32

има и други фактори, но в момента пада, ходи в СССР, там и тока и нафтата били много евтини викат, winter is coming!

6386

2

Zlatko

05.08 2022 в 09:30

У нас ше се усети последно.
Вдига ли се цената на петрола и наще веднага вдигат горивата, падне ли обече, се обяснява, че това са количества, купени на старите, високи цени на петрола и намалението ще е след 10-15 дни.

-490

1

EA Trash

05.08 2022 в 09:15

Не личи по бензиностанциите нито у нас, нито в чужбина...