Пет партии за АЕЦ Белене: Пак гражданите ще платят многомилионната сметка

OFFNews Последна промяна на 27 ноември 2017 в 12:35 3722 1

Когато докладите в енергетиката са тайни, гражданите винаги плащат многомилионна сметка. Това заявиха пет опозиционни партии - ПП „Движение Да България“, ДСБ/Нова Република, ПП Зелените, ПП БЗНС и ПП ДЕОС в отворено писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова по повод доклада на БАН за АЕЦ "Белене".

Преди десетина дни учените от академията излязоха със становище, че при определени условия проектът за Втора атомна би могъл да е жизнеспособен и печеливш, но без да публикуват пълния анализ. На пресконференция бяха обявени само отделни изводи.

Според петте извънпарламентарни партии от писменото резюме и устните обяснения по темата правят впечатление съществени разминавания в изводите, които могат да бъдат направени.

"Да не се окаже, че се връщаме във времената на Тройната коалиция, водена от БСП, която подписваше договори и създаде така наречения „голям шлем”, а документите и договорите оставаха скрити за българското общество", предупреждават Движение Да България“, ДСБ/Нова Република, ПП Зелените, ПП БЗНС и ПП ДЕОС.

Ето и пълният текст на писмото:

Уважаема г-жо Петкова,

На 30.01.2017 г., по Ваше искане, БЕХ сключва договор с БАН за изготвяне на доклад за българската енергетика, в който основен фокус трябва да бъде АЕЦ „Белене”. От наше питане към Министерски съвет става ясно, че окончателният доклад трябва да бъде готов в края на март 2018 г. Междувременно заедно с БАН организирахте публично обявяване на резултатите от анализа и бяха използвани думите „жизнеспособен проект”. В тази връзка искаме ди Ви обърнем внимание на следното:

1/ Вие правихте ревизия на разходите по АЕЦ „Белене” като директор на АДФИ и открихте съществени нарушения, включително, че е поръчвано оборудване без цялостен договор. Тогава настоявахте за прозрачност. Въпросният доклад на БАН е поръчан от Вас и Вие носите отговорността, че остава скрит за обществото.

2/ Ние, гражданите плащаме за доклада на БАН през нашите данъци, но не можем да се запознаем с неговото съдържание.

3/ За да се организира представяне на резултати, каквото вие направихте с БАН, следва анализът да е готов. Няма логика да правиш пресконференция и да представяш сценарии без да си изготвил аналитичните материали. След като имате готовност да правите публични представяния, значи трябва да можете и да публикувате изготвените анализи.

4/ Между предоставените няколко страници писмено резюме и устните обяснения по време на общото ви събитие с БАН, правят впечатление съществени разминавания в изводите, които могат да бъдат направени. Това е допълнителна причина да изискваме докладите.

5/ Искаме да Ви припомним, че по много поводи обещавахте публичност и отчетност. Да не се окаже, че се връщаме във времената на тройната коалиция, водена от БСП, която подписваше договори и създаде така наречения „голям шлем”, а документите и договорите оставаха скрити за българското общество.

Обръщаме се към Вас с настояване за публичност на изготвените материали от БАН и всички междинни резултати. След като сте готови да обявите на публично събитие резултати от изследванията, значи те са вече налични. Обръщаме Ви внимание, че в отговор, който получихме от БЕХ на 18.10.2017 г. се казва, че вече са им предадени междинните резултати. В противен случай всички Ваши обещания за открито управление ще се окажат просто прах в очите на хората!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови