Песков: Глупаво е да ни винят за атака срещу Северен поток, който не е в интерес на САЩ

OFFNews 28 септември 2022 в 14:27 3812 12

Песков
Дмитрий Песков.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че твърденията, че Русия по някакъв начин стои зад евентуална атака срещу газопроводите "Северен поток", са глупави, добавяйки, че САЩ са се противопоставяли на тръбопроводите и че техните компании са направили големи печалби, доставяйки газ за Европа, предаде Ройтерс.

Говорейки пред репортери, Песков каза, че е много вероятно някой да обвини Русия в причиняването на щети по газопровода, но той нарече подобни твърдения "предвидимо глупави" и в същото време призова международната общност първо да помисли кой ще реализира печалба от саботажа на газопровода.

Той отбеляза, че Кремъл вижда, че САЩ печелят от факта, че техните компании доставят на Европа газ след спирането на тръбопровода "Северен поток" по-рано този месец.

Запитан за твърденията, че Русия може да стои зад евентуалната атака, Песков каза: "Това е доста предсказуемо и също предвидимо глупаво".

"Това е голям проблем за нас, защото, първо, и двете линии на "Северен поток 2" са пълни с газ – цялата система е готова да изпомпва газ, а газът е много скъп... Сега газът излита във въздуха. Заинтересувани ли сме от това? Не, не сме заинтересувани, ние загубихме маршрут за доставки на газ за Европа", каза Песков.

Ситуацията изисква диалог, който според говорителя на Кремъл липсва в момента, и Москва ще настоява представители на "Газпром" да участват в разследването на газовите течове в Балтийско море. Освен това Песков подчерта, че наблюдателните екипи от Швеция и Дания трябва да са видели кой се е приближил до газопровода, тъй като това не би могло да се случи по друг начин.

Ройтерс отбелязва, че Европа разследва това, което Германия, Дания и Швеция определиха като актове на "саботажи", които са причинили големи изтичания на природен газ в Балтийско море от двата руски газопровода "Северен поток 1 и 2", които са в центъра на енергийния конфликт.

"Виждаме огромните печалби на американските доставчици на втечнен природен газ, които многократно увеличиха доставките си за европейския континент. Те са много, много заинтересовани да получат своите супер, супер печалби", отбеляза пред репортерите Дмитрий Песков.

Съединените щати планират да доставят най-малко 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ (LNG) на пазарите на Европейския съюз тази година, докато Европа се опитва да се откаже от доставките на руски газ.

Русия, която намали доставките на синьото гиров за Европа, след като Западът ѝ наложи санкции заради военната операция на Москва в Украйна, посочи, че е възможен саботаж и че изтичането подкопава енергийната сигурност на континента.

"Преди да отправим каквито и да било претенции, трябва да изчакаме разследването на тези разкъсвания на газопроводите, дали е имало взрив или не“, каза Песков. Информация за инцидента може да се очаква от Дания и Швеция, каза той.

Във вторник операторът на газовата мрежа "Северен поток" - Nord Stream AG заяви, че три от четирите офшорни линии на газопроводната система са претърпели "безпрецедентни" щети само в рамките на един ден. Трябва да се има предвид, че всички тръбопроводи на "Северен поток" не доставяха газ за Европа до момента на инцидента. "Северен поток 1" съобщи за значителен спад на налягането, причинен от изтичането на газ по двете линии на газопровода, докато "Северен поток 2" съобщи, че в понеделник е регистриран рязък спад на налягането в линия А.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

12

SDNG

29.09 2022 в 12:38

Русия са си гръмнали газопровода Северен поток. Пускат едно очистно бутало, спират газа във време, което буталото е стигнало там където трябва да е взрива. То спира, защото няма поток и консумация да го дърпа. Може и серия бутала през време.
Чака си деня на взрива, заредени с експлозиви. Взривяват го или взривяват ги на различни места. Няма вече съд за пропуснати ползи, защото има тероризъм. А, и ще обвинят Украйна. Това им позволява дори тактическо ядрено оръжие да ползват, защото се счита за нападение на критична инфраструктура на Русия.
Чиста работа, това са води на Европа и зона на сигурност на НАТО.

705

11

Деспин Митрев

28.09 2022 в 21:18

Най-лесно е с количките с които се инспектира газопровода да се взриви в произволна точка от тръбата. Такива колички могат да се пуснат от надземната част(Русия?). Интересното в случая е, че взривяването като че ли е сторено на датска територия. Което е нападение над Дания...

920

10

Коментатор

28.09 2022 в 20:27

Вие ако знаете че злия запад ще го закъса сте готови и да се самовзривите - доказано. Никой друг няма интерес да взривява газопровода и то с няколко планирани експлозии

22543

9

dolivo

28.09 2022 в 18:15

Всеки с малко памет дори, си спомня колко лъжливо племе е Руската администрация

Те са го думнали най-вероятно

НО да изчакаме анализи официални

763

8

Kim John

28.09 2022 в 17:11

Всеки ,който има малко ум, разбира че не са руснаците! Но явно ,че имаме работа с зомбирани русофоби с дървени канчета ,за които логиката е непозната!

440

7

Джендо Джедев

28.09 2022 в 16:59

То преди 7 месеца ни убеждавахте, че само хора без морал могат да предположат, че ще нападнете Украйна, ама... А ако янките искаха да думнат тръболяците ви, щяха да го направят когато по тях течеше МНОГО газ и правехте големи пари от него. А иначе човек като проследи нишката на детинските ви оправдания за недоставяне на газ, лесно ще види градацията - първо ви бяха виновни турбините, после - санкциите, сега явно - съществуването на тръбите. Нямате топки да си кажете открито, че искате да спрете газа за Германия. Ега ти мишоците!

-240

6

редовно четящ

28.09 2022 в 15:18

Е да де, то така си беше!

14248

5

voododoll

28.09 2022 в 15:06

Ама как бе?! И през ум не ни минава че сте вие. Вие и Украйна не нападнахте, и цивилни не убивате, и градове не сривате, и референдуми не фалшифицирате... камо ли пък Северен Поток да саботирате...

10496

4

AntiZ

28.09 2022 в 14:51

От години подред американците повтарят, повтарят, повтарят, колко не трябва да се обвързват европейците с тези диваци. Чак сега някои разбраха какво представлява руснака. Но както се казва, по-добре късно отколкото никога.

860

3

Constanza

28.09 2022 в 14:45

Само обещават :(